Bloc — 26 juny 2018

Si les persones lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals, transgènere i intersexuals són una realitat, per què ens costa tant acceptar-les de veritat? Per què fem com que ja hem aconseguit una igualtat real de drets, d’oportunitats, de tracte i de condicions quan no és així? Per què molesta tant, encara, quan dius que ets gai o lesbiana i se’t qüestiona si cal o no que mostris afecte a la teva parella en espais públics o ambients familiars?

Vivim en una societat on qui surt de la norma és qüestionat. Tot i així, sembla ser que durant els últims anys ha esclatat el fet de la diversitat en termes de les tantes i tan diferents maneres d’estimar i de ser. Això genera imaginaris i futurs possibles, malgrat les dificultats, obre camins i espais per a l’opció de ser, d’habitar qui ets i de mostrar-te. De ben segur que hi ha ajudat la llei que es va aprovar a finals de 2014. El que està clar és que cada vegada hi ha més persones sensibilitzades amb aquesta realitat i es va visibilitzant en diferents àmbits de la vida quotidiana.

Aquest també és el cas de la nostra comarca. A finals del febrer de l’any passat es va engegar el Servei d’Atenció Integral a la diversitat afectiva sexual i de gènere (SAI) -que fins al moment ha fet 47 atencions- i a finals del 2017 es va crear la primera associació LGBT+ de la Garrotxa: “Alliberem-nos”.

L’administració i l’entitat han generat complicitats entenent que caminant de la mà es pot fer més feina i arribar més lluny. El Servei té la funció d’atendre les persones que necessitin informació o assessorament, que vulguin donar a conèixer alguna incidència o interposar alguna denuncia per temes de discriminació i alhora també aposta per la prevenció, sensibilitzant i formant tant la població com professionals de qualsevol àmbit en aquesta temàtica. L’entitat vol estar prop de la gent LGTBI i fer actes de sensibilització i conscienciació i també està generant espais de relació com són les trobades cada primer diumenge de mes i ara, sense anar més lluny, organitzant el Rebentem els Armaris! Serà el primer festival d’orgull LGTB rural que acollirà La Garrotxa a Olot. Aquest festival s’emmarca en el dia internacional de l’alliberament LGBTI, el 28 de juny, i l’objectiu és visibilitzar el col·lectiu i apoderar a les persones que el formen a acceptar-se tal com són i no amagar-se.

Més enllà dels dies assenyalats, volem que en qualsevol moment o situació de la vida es pugui reconèixer a cadascú indistintament de la identitat, expressió de gènere o de la seva orientació afectiva i sexual. Volem que a tota hora qualsevol persona pugui ser qui és i se la reconegui sense caure en els estereotips ni prejudicis. Aquesta pluralitat és riquesa però està clar que no és fàcil viure i ser qui s’és en una societat on tot allò no normatiu es qüestiona, es discrimina o es sanciona directa o indirectament.

Nosaltres, entitat i administració, vetllarem perquè hi hagi lloc per a totes aquestes realitats, perquè volem  que la Garrotxa sigui una comarca amable i segura per totes les persones, entre elles les lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres, transsexuals i intersexuals o qualsevol persona vinculada a la dissidència sexual.

Aquí podeu escoltar el programa “En Acció” de Ràdio Olot: Tina Ruiz, referent del SAI i Joel Solé de l’associació Alliberem-nos.

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *