Bloc — 21 març 2017

El 2016 es va signar un conveni de col·laboració entre l’entitat MANS (Mans per a l’Acció Solidària) i el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa per al voluntariat al menjador social. Anteriorment ja hi havia un grup de persones voluntàries que hi participava de manera assistencial servint els àpats de dilluns a divendres, a través de la gestió des d’altres entitats i/o organitzacions.

Actualment es compta amb 10 persones voluntàries que participen en l’espai del menjador de diferents maneres i que al llarg de l’any han participat (un 60%) en dues formacions: Els valors, creences i pensaments en l’acció voluntària i L’Atenció a les persones en situació vulnerable, perfils i models d’intervenció, amb l’objectiu d’anar canviant el perfil d’intervenció voluntària per ser cada vegada menys assistencial i més proactiu.

Amb aquest conveni i el canvi de perfils en la intervenció voluntària, i amb els nous plantejaments d’intervenció social dels Serveis Bàsics d’Atenció Social (SBAS), es va canviant la manera de fer del “menjador social”, que, cada vegada més, deixa de ser un servei exclusivament assistencial i passa a ser un espai polivalent per al barri, i paper al mateix CASG. Un espai des d’on poder participar i decidir per a la pròpia transformació i canvi de la situació vulnerable.

Tot això ha permès una reestructuració de l’organització del menjador social, i s’ha inclòs al servei d’àpats, dutxa i bugaderia (servei assistencial) tres nous serveis amb voluntariat:

  • Espai d’oci obert un matí. I amb una programació d’«esmorzars de menjador» per a cada estació de l’any.
  • Acompanyaments individuals.
  • Espai de donació de roba coordinada directament per l’entitat MANS.

Alhora, hi ha hagut més obertura de les instal·lacions del menjador per fer activitats de cara al barri per tal de positivar la visió que es té del menjador des del veïnat. Aquest any s’hi han fet tres activitats en les quals han pres part tant voluntaris, com participants del servei i gent del barri:

  • Tallers de cuina Cuinant amb les estrelles.
  • Taller de xocolata, activitats infantils durant les festes del barri i un taller d’experimentació amb materials naturals per a nens de 0-5 anys.
  • Curs de català de nivell inicial, setmanal (Servei de Català d’Olot-la Garrotxa) al barri, d’octubre a febrer.

Per tal de valorar si totes aquestes accions estan ajudant realment al canvi del qual s’està parlant, i amb l’objectiu d’esbrinar quina és la repercussió real entre les persones perceptores del servei, aquest final d’any s’han fet arribar unes enquestes tant al voluntariat, com als professionals vinculats al menjador d’alguna manera i als participants. Les respostes de les enquestes són positives en un 100%, tot i que fa falta extreure’n conclusions més detallades i concretes que ajudaran, alhora, a millorar aspectes del servei de cara a aquest any que hem començat.

Serveis de Menjador Social i d’Atenció a la Comunitat del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa

[divider top=”0″]

Àudio: Programa En acció de Ràdio Olot emès el dia 14 de març de 2017 on es parla del Menjador Social

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *