Bloc — 03 maig 2017

“L’Ajuntament d’Olot ha iniciat el procés per adequar un camí que uneixi els barris de Sant Miquel i el Morrot”. Així començava la notícia que a finals de la setmana passada sortia a la premsa local i que es presentava en una roda de premsa en què s’exposaven les actuacions fetes i les previstes al barri de Sant Miquel Les Tries.

El fet diferencial d’aquesta notícia rau precisament en la manera com s’ha arribat a prendre la decisió per fer aquest camí i el procés que s’ha seguit. Aquesta actuació va començar a dibuixar-se el 2014 amb el procés participatiu “+B Sumem des dels barris”, en el qual, la col·laboració de veïns i veïnes, entitats i personal tècnic va permetre definir quins punts forts i quins punts febles tenia el barri per fer-ne un pla d’accions de millora.

Durant tot el passat 2016 un grup de persones implicades al barri s’han trobat de manera regular a les reunions del Consell de Barri per prioritzar i acordar quines d’aquestes accions de millora eren les més necessàries. El Consell és un òrgan obert a tothom en el qual es tracten totes aquelles qüestions referents al barri per tal de conèixer i debatre sobre temes d’interès, assessorar a l’Ajuntament i desenvolupar les accions de millora definides. És un òrgan de participació ciutadana, un instrument que permet treballar conjuntament administració i veïnat, fent més pròxima la política pública local. Un espai de convivència, d’aprenentatge i de construcció conjunta d’un barri millor.

Aquest primer any ha estat un any d’aprenentatges entre les persones que hi hem participat amb la voluntat de crear un espai pedagògic i de construcció de ciutadania, un entorn de creació conjunta i també de reivindicació que permeti generar i revisar les polítiques públiques. I aquest és el motiu pel qual la notícia d’aquesta setmana, era especialment important, perquè un grup de persones està treballant de manera conjunta per millorar una zona de la ciutat i les primeres actuacions demostren que són fruit d’unes decisions preses de manera conscient i amb molt de coneixement de les necessitats que té la gent del barri.

El model iniciat a Sant Miquel amb “+B Sumem des dels barris” és un projecte que la Generalitat ha inclòs com a exemple a la Guia per dissenyar i executar processos participatius en l’àmbit municipal i forma part del Banc de Bones Pràctiques recollides per la Federació Catalana de Municipis i de la Fundació Carles Pi i Sunyer. Després dels bons resultats obtinguts al barri de Sant Miquel, l’Ajuntament ha decidit iniciar un procés similar al nucli antic d’Olot.

Servei d’Atenció a la Comunitat del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *