Actualitat — 11 abril 2018
diversitat_religiosa_escoles

Com ha d’atendre l’escola les peticions de les famílies per motius religiosos? I més enllà de les peticions, què pot fer l’escola per preparar el seu alumnat per a una societat religiosament diversa? Hi ha alguna manera d’afavorir el sentit de pertinença de tot l’alumnat?

Aquest dimecres en Joan Gómez n’ha parlat amb més de 25 mestres del CEIP Pla de Dalt, d’Olot. Aquesta sessió formativa s’emmarca en una iniciativa del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa que gràcies a la col·laboració de la Direcció General d’Afers Religiosos facilita recursos al professorat per a la gestió de la diversitat religiosa als centres educatius d’Olot i que ja ha arribat a 8 claustres.

En la revisió del marc legal per a la gestió de la diversitat religiosa a Espanya hi ha les primeres sorpreses: Espanya no és un estat aconfessional sinó pluriconfessional i el seu marc legal, en aquest cas la Constitució Espanyola, no estableix una separació entre política i religió sinó una relació de cooperació de l’Estat amb l’Església Catòlica i la resta de confessions. També queda clar que el dret a llibertat religiosa és un dret fonamental que té com a únic límit l’exercici d’altres drets fonamentals.

Penseu que l’alumnat sikh o musulmà es pot sentir tan seu el centre educatiu com el provinent de famílies de tradició catòlica? Segurament depèn de molts factors, però està clar que un centre educatiu on es canten nadales i es fan els pastorets però en canvi el professorat no sap què és el Vaisakhi*, veu el ramadà com un problema i no fa cap menció a l’Aïd al-Kebir els resultarà complicat.

De fet, no és una qüestió que afecti només al professorat sinó a tota la societat i, de manera especial, a professionals públics que hem de tenir la capacitat de garantir la llibertat religiosa de tota la ciutadania.

* Festa de la fraternitat sikh que es celebrarà amb una processó al centre d’Olot el proper 29 d’abril al matí. diversitat_escola2

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *