Bloc General — 22 març 2019

El mercat sempre ha estat un espai de relació, de compartir, on les persones no només hi van a comprar sinó que històricament sempre han estat un espai de veïnatge. De contacte entre veïns i veïnes de la ciutat i els pobles de l’entorn. De trobada. On les converses entre veïns i veïnes es converteixen en un dels trets distintius d’aquests espais.

Des de l’Àrea d’Atenció a la Comunitat del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa (CASG), conjuntament amb l’Ajuntament d’Olot proposem el “mercat de proximitat i conversa” que es durà a terme de l’1 al 5 d’abril.  

Precisament, aquesta edició és fruit de l’èxit de la proposta que es va fer el 2017, on es van realitzar 6 activitats en les quals varen participar més de 400 persones, i amb una acollida per part dels participants molt positiva. L’objectiu d’aquest any, ha estat multiplicar les activitats, implicar més a la ciutadania i a diferents institucions com  la Universitat de Girona, Olot Cultura, l’Institut municipal d’educació i joventut, l’ambulatori d’Olot, l’escola municipal de música, l’Hospital d’Olot i comarcal de la Garrotxa i altres institucions i persones individuals.

Què hi podrem trobar?

Així doncs, al llarg d’aquella setmana, es desenvoluparan 20 activitats que es realitzaran a diferents punts de la ciutat, i en les que es destaca:

  • Intervencions artístiques: al mercat del dilluns es farà l’espectacle “donar veu” que es tracta d’una intervenció social a partir de converses de ciutadanes i ciutadans que passegen pel mercat, el dijous es proposa una obra de teatre “realitats avançades 2: enlluernats per la democràcia”, i el dimarts es proposen dos converses al voltant de les arts de carrer.
  • Espais de conversa, que es proposaran de l’1 al 5 d’abril al carrer sota tres grans temàtiques a debatre: ciutats diverses, ciutats en (re)construcció i ciutats AMB VIDA. En aquests espais destaquen xerrades d’en Sergi Picazo, director del diari sentit crític, en José Antonio Langarita i la Maria Pallisera de la UdG, l’Emma Cortés de l’Institut d’infància i adolescència de l’Ajuntament de Barcelona, d’en Pep Fargas director de Luèrnia i en Jordi Duran director del festival de teatre de Tàrrega.
  • Projectes que donen valor a les històries humanes: en aquest sentit, es proposen dos accions per donar el protagonisme a les persones que configuren la ciutat d’Olot. Per això, es farà 1) un projecte “biblioteca humana” el dijous al voltant de la biblioteca, i 2) un projecte “regala conversa” el divendres al carrer Sant Rafael. La finalitat, és generar converses improbables, i convidar a les persones a convertir el carrer en un espai de conversa.
  • El Laboratori de regeneració de veïnatge: el divendres 5 d’abril es proposa un espai de trobada entre professionals i ciutadania en el qual repensar les ciutats. La idea és generar un espai on intercanviar coneixements, i avançar cap a la discussió de ciutats més humanes.

Recuperar la idea de ciutat com a espai de relació, de lloc de trobada entre veïns i veïnes, i de generació de converses és el principal motiu del mercat de proximitat i de conversa. Un mercat que vol potenciar la idea de proximitat, entesa des de l’acollir i el donar la benvinguda a l’altre. Que naturalitza la discussió com a element de construcció. Que no intenta que s’entengui a l’altre, sinó que ens entenguem. Que aposta per fer ciutats més humanes, on el protagonisme recau en les persones. Per aquests motius, les converses es donaran on passa la vida de la ciutat: a la Plaça del Mercat d’Olot, al Firal, a la Plaça del teatre, al mercat setmanal d’Olot, a l’espai Ideal, al costat de la residència Montsacopa, a les escales de Sant Esteve, a la sala d’espera de l’ambulatori d’Olot, al pati de l’hospici i a l’hospital d’Olot i comarca.

En definitiva, proposem un mercat/ jornada/ espai que té com a finalitat: la regeneració de veïnatge a partir de la posada en escena d’espais de conversa.  

Què us demanem?

Us convidem i us proposem que ens acompanyeu en aquest projecte generant discussió de com podem recuperar l’espai públic com a espai de relació i proximitat. En definitiva, el mercat de proximitat i de conversa va néixer el 2017 com un projecte que volia que els ciutadans i ciutadanes esdevinguessin protagonistes i on el compartir esdevingués quotidianitat.

Per més informació, es pot consultar la web de l’edició de 2017: https://mercatdeconversaolot.wordpress.com/fotos/

El programa i informació d’aquest any, a consultar a partir de dijous 21 de març a: www.casg.cat/mercat-conversa-proximitat/

Contacte: ecarrera@casg.cat o 699 81 34 80

Per a més informació, podeu escoltar el programa “En Acció” de Ràdio Olot del 25 de març de 2019 dedicat al Mercat de Proximitat i Conversa: 

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *