Actualitat — 28 juny 2017

El 28 de juny de 1969 a StoneWall, Nova York, es va produir una revolta contra la policia que sistemàticament reprimia i anava en contra dels drets i llibertats de les persones LGTBI. Aquella nit, persones trans, bisexuals, lesbianes, intersex i gais van dir prou a molts anys de repressió i LGTBI-fòbia vers les persones LGTBI.

Aquesta revolta no va trigar a arribar a Catalunya. És per això que el passat dilluns 26 de juny es commemoraven els 40 anys de la primera manifestació per l’alliberament LGBTI de l’Estat Espanyol celebrada a Barcelona, la flama que va encendre un moviment polític que s’havia iniciat a principis de 1970 contra la llei sobre Perillositat Social franquista.

La fita del 26 de juny de 1977 és un símbol que dona vida a un seguit d’actes, accions, protestes, manifestacions a favor dels drets i llibertats de les persones LGTBI que és present encara avui dia.

Cal tenir en compte que el col·lectiu LGTBI no és un col·lectiu homogeni malgrat que les persones que el conformen pateixen les múltiples violències heteropatriarcals existents en el nostre sistema. És per això que cal atendre les especificitats pel que fa a la orientació afectivosexual i a la diversitat d’identitats i expressions de gènere, sense oblidar les violències que es desprenguin pel fet de tenir una edat avançada, ser persones que procedeixen de diferents orígens o creences, viure capacitats diverses a les normativitzades… Aquests elements aguditzen situacions de vulneració i discriminació que poden patir les persones LGTBI.

El 2014 el Parlament de Catalunya va aprovar la primera llei integral contra la LGTBI-fòbia del món. Aquest instrument legal havia estat una reivindicació històrica de les entitats LGTBI del país. La Llei 11/2014 introdueix un immens valor simbòlic en la vida de les persones LGTBI que per primer cop compten amb un marc legal complert que garanteix tots els seus drets i la incorporació de mecanismes i protocols per fer-los efectius en tots els àmbits de la vida quotidiana.

La Llei és un gran avenç i mica en mica la seva implementació es va fent efectiva arreu de Catalunya. Aquest és el cas de la Garrotxa que aposta per una administració inclusiva, que reconeix aquesta diversitat com un fet real i inherent a la nostra societat i que vetlla per ella.

És per això que des de l’administració i, com a resultat del treball iniciat l’any passat amb l’Itinerari d’Identitats imPossibles, el passat mes de febrer es va engegar el Servei d’Atenció Integral a la Diversitat Afectiva, Sexual i de Gènere, per atendre especialment a les persones que conformen el col·lectiu LGTBI però també a tota la ciutadania i seguirem treballant perquè les persones puguin ser qui són i estimar com vulguin.

Feliç dia de l’orgull i visca l’alliberament LGTBI.

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *