Actualitat — 06 agost 2018

Totes aquelles persones majors de 65 anys i sense problemes diagnosticats de deteriorament cognitiu d’Olot podran participar a partir de setembre en l’estudi de prevenció de demències.

El passat 26 de juliol es va duar a terme una xerrada informativa sobre un estudi pilot que es vol dur a terme a Olot relacionat amb la prevenció del deteriorament cognitiu, altrament conegut com a demència.

En aquesta xerrada es van presentar unes dades que posen de manifest la importància de fer prevenció. L’any passat es van diagnosticar 746 casos de demència a les comarques gironines, segons les dades de la memòria anual del Registre de Demències de Girona (ReDeGi). En total, des que es va posar en marxa el 2007, aquest dispositiu de vigilància epidemiològica del Servei Català de la Salut (CatSalut) coordinat per l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) té recopilats 8.102 casos de demència d’arreu de la demarcació, una mitjana de 810 casos anuals.

Per aquest motiu des del Consorci d’Acció Social es va interessar per la proposta que va fer arribar la Responsable de Processos i Continuïtat d’ AP de l’Institut d’ Assistència Sanitària i Institut Català de la Salut, d’una nova eina que podia afavorir l’endarreriment de la pèrdua de memòria, i que ha creat l’equip de treball multidisciplinari format principalment per neuropsicòlegs, neuròlegs, i informàtics els quals estan implicats en la pràctica clínica i en la investigació mèdica; tals com el Dr. Jordi Gich, el Dr. Lluís Ramió Torrentà, entre d’altres.

L’eina que han creat és l’EM- Line, ha estat dissenyada com un  programa de rehabilitació cognitiva per a pacients neurològics. Inicialment el projecte EM-line! va ser pensat específicament per a pacients afectats d’Esclerosis Múltiple. Tot el material que es va crear i la seva efectivitat clínica s’ha publicat en dos articles en la prestigiosa revista International Multiple Sclerosis Journal.

Però des d’aquest equip també es creu que aquesta eina pot ser d’interès per persones grans per prevenir o retardar la pèrdua de memòria. Aquest estudi es vol dur a terme a Olot amb totes aquelles persones majors de 65 anys i sense problemes diagnosticats de deteriorament cognitiu, i que estiguin interessades en participar.

Es realitzaran diferents grups de treball per observar l’efectivitat i la participació. Es durà a terme un dia a la setmana, una hora, de finals de setembre a finals d’any.

Tot això és possible gràcies a la col·laboració de la Residència Montsacopa d’Olot i de l’Esplai La Caixa.

Les persones interessades poden inscriure’s a la Residència Montsacopa d’Olot fins al 20 d’agost.

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *