Bloc — 19 febrer 2018

La democràcia no és un estat, la democràcia és un procés que evoluciona amb les societats humanes. De la mateixa manera que un ecosistema natural s’adapta a les seves condicions externes, les persones, com a ecosistema natural, seguim els mateixos patrons. Tot i que a vegades ens creiem separades de la natura en som part inseparable, i en som un element més de l’ecosistema global.

La política i per extensió la democràcia, defineix les relacions per a la presa de decisions dels individus de la nostra espècie, i tot i que és evident que vivim en un sistema més democràtic que fa unes dècades, l’estancament, com en tot ecosistema natural, porta al col·lapse.

Avui en dia estem davant d’un context canviant i complex on se’ns plantegen crisis sistèmiques que no coneixíem i que no hem confrontat abans, per això, es necessiten respostes proporcionades als reptes. Una societat amb democràcia participativa és una societat apoderada on la veu de les persones compta al dia a dia i això implica que és possible crear ecosistemes humans més diversos i equitatius. Alhora, l’expressió sana de les persones rarament afecta de forma negativa els seus veïns i entorn natural, ja que l’empatia del contacte directe ens limita la capacitat d’objectivitzar a l’altre o a la naturalesa. En canvi quan les decisions es prenen des d’un despatx a centenars de kilòmetres del lloc d’implementació el procés empàtic del tècnic disminueix de forma substancial.

A Olot han començat els primers pressupostos participatius de la ciutat enfocats als barris de Sant Roc, Bonavista i Pequin i els veïnatges de Les Fonts i Batet. Ja han començat les primeres taules de deliberació, i la participació ha estat sorprenent no tant per la quantitat de persones que han vingut a les trobades, que també, sinó per la participació en la divulgació i en la dinamització dels barris en si. És veritat que sempre podríem demanar més participació i això hauria de ser així, qualsevol opció per mobilitzar la ciutadania a autogesionar-se ens acosta una mica més a una societat més resilient. Però alhora hem de celebrar la governança del nostre territori, ja que podem reconèixer que tot i els processos globalitzadors, hem sabut mantenir un sentiment de comunitat, que alhora ara tenim l’oportunitat d’ampliar i fer-lo el més inclusiu i divers possible.

Seguim endavant, que això és només el principi, felicitats a totes!

Resilience.earth

Cooperativa encarregada dels pressupostos participatius.

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *