Actualitat — 06 setembre 2016

El passat divendres dia 1 de setembre es va inaugurar, a la Plaça Móra d’Olot, l’exposició “Refugiats, l’odissea cap a Europa”, organitzada pel Consell Municipal de Cooperació, Solidaritat d’Olot i el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa.

L’acte el va presentar la regidora de Cooperació, Mercè Traveria que en la seva introducció va recordar que ara fa, precisament, un any des de que el Ple de l’Ajuntament d’Olot va votar per majoria absoluta a favor de la moció de suport a l’acollida urgent de població refugiada, víctima dels conflictes armats a la mediterrània, conjuntament amb les principals organitzacions municipalistes i el món local català en general.

La regidora va fer menció del “greu retrocés” en les polítiques d’acollida que l’UE va acordar el setembre de 2015 en què es va comprometre a reubicar i reassentar 180.000 persones refugiades i que el resultat ha estat de 1.716 persones, de les quals 105 a l’estat espanyol¹.

L’acte va comptar amb el testimoni d’en Jamal Waez , refugiat sirià que va fer un senzill i entenedor resum del conflicte de Síria. En un català casi perfecte, ens va explicar el seu trajecte fins arribar a Salt, municipi on està residint des de fa casi 4 anys a casa d’uns parents que van arribar fa 30 anys.

Jamal, malgrat la seva joventut, va explicar amb una gran maduresa que quan tot està perdut i el caos envaeix tots els racons, es perd la por a morir. I no hi ha més sortida que fugir, i no hi ha més camí que la Mediterrània, i no hi ha més esperança que salvar als infants per preveure un futur millor. Aquesta és la raó de que tants infants marxin acompanyats d’un adult.

Amb aquestes afirmacions no podem evitar fer un paral·lelisme amb la guerra civil espanyola on l’enviament de nens de famílies republicanes a països afins ideològicament va ser una constant, països com Rússia, França, Dinamarca i Mèxic, entre d’altres.

L’exposició es podrà visitar fins el 30 de setembre a la Biblioteca Marià Vayreda. De les 9:30 a les 13:30 i de les 16:00 a les 20:30 hores.

[divider top=”0″]

¹ Segons  dades de l’ Informe 2016 de la Comisión Española de Ayda al Refugiado (CEAR)

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *