Actualitat — 22 febrer 2013

22/02/2013 | El Ple de l’Ajuntament d’Olot va aprovar ahir per un ampli consens el Pla per a la inclusió i la cohesió social d’Olot 2013-2019. Tots els regidors de l’Ajuntament, tret dels dos de Plataforma per Catalunya, van votar a favor del Pla i van destacar la seva importància per a la ciutat.

El Pla per a la inclusió i la cohesió social d’Olot 2013-2019 és l’instrument que guiarà les polítiques municipals dirigides a afavorir la inclusió i la cohesió social a la nostra ciutat durant els propers sis anys. Aquest Pla és una eina de planificació que pretén dibuixar un horitzó de futur per a la ciutat i els ciutadans en temes tant importants com són la inclusió i la cohesió social. Un Pla, per tant, que redueixi els riscos de la improvisació i que defineixi una estratègia conjunta de ciutat que es vagi desplegant progressivament amb el pas dels anys amb les aportacions del màxim nombre d’àrees de l’Ajuntament, institucions, entitats i ciutadans.

L’Ajuntament d’Olot ha treballat històricament en la gestió de la inclusió i la cohesió social. Són moltes les àrees i els departaments municipals que, juntament amb entitats i ciutadans a títol individual, han contribuït a fer de la nostra una ciutat amable, acollidora, dinàmica i amb una bona convivència ciutadana.

Bona part d’aquestes actuacions s’han portat a terme des de la prevenció i mitjançant diferents plans sectorials (Pla educatiu d’entorn, Pla de ciutadania i immigració, Pla de desenvolupament comunitari, Projecte educatiu de Ciutat, etc.) que, tot i relacionar-se i treballar de manera coordinada, segmentaven molt els àmbits d’actuació. És a dir: el fet de disposar de plans parcials dificultava un abordatge integral de la realitat, tot i tractar-se de plans que en bona mesura compartien prioritats i es complementaven.

Per tot això, amb l’entrada del nou equip de govern al mes de maig de 2011, l’Ajuntament d’Olot va encarregar al Consorci d’Acció Social de la Garrotxa (CASG) la redacció d’un nou pla de ciutat que planifiqués una estratègia conjunta de ciutat per tal de prevenir i intervenir sobre els factors que faciliten la inclusió i la cohesió social.

La voluntat d’aprovar un Pla per a la inclusió i la cohesió social respon a tres principals motius.

Per una banda, la situació econòmica i social del moment, extremadament delicada, ha accentuat molt més el nombre de persones que es troben en risc d’exclusió social, que pateixen per satisfer les seves necessitats bàsiques o que poden patir algunes de les conseqüències d’una crisi com l’actual. En aquest context, per tant, l’atenció a les persones que pateixen alguna situació de risc social i la prevenció de les causes que poden originar situacions d’exclusió social ha de ser una prioritat del municipi. I és que els riscos d’una societat fragmentada, amb enormes desequilibris socials i poc cohesionada són enormes.

En segon lloc, per la lògica evolució que ha tingut als darrers anys la intervenció municipal en temes de ciutadania, immigració i atenció a la comunitat. De forma genèrica podem afirmar que volem fer un pas endavant en la línia de treballar per garantir les mínimes condicions de vida de tots els ciutadans, independentment del seu origen. Volem superar la segmentació social fixant-nos en col·lectius concrets, com ara immigrants, pobres, exclosos i parlar de tots els ciutadans, amb totes i cadascuna de les seves característiques.

I finalment, perquè entenem que les pròpies polítiques socials han d’evolucionar i deixar de banda la lògica tradicional per adaptar-se a una lògica més adaptada a la societat i a la realitat actual.

El Pla defineix línies estratègiques i anualment s’elaborarà un pla anual d’objectius que concretarà les accions que es desplegaran al llarg de l’any.

Podeu consultar el document del pla i el pla anual d’objectius per a l’any 2013 a l’apartat de documents.

Veieu la notícia emesa a Les Notícies d’Olot Televisió:

Comparteix

(5) Readers Comments

 1. He llegit, per sobre, el Pla d’Inclusió; la idea global és molt bona! Ara, falta veure amb quines accions, programes i projectes es concretarà. Però veient el panorama econòmic tot fa indicar que els recursos seran pocs per tant caldrà una forta dosi de “fe” ben entesa per tal de poder tirar endavant el pla.
  Però deixeu-me ser crític amb el sistema actual, davant les polítiques econòmiques d’austeritat impulsades per la UE (Alemanya), quan les retallades a les polítiques públiques d’educació, salut, serveis socials (pilars fonamentals del benestar) són una vegada més ENORMES penso que serà molt dificultós portar a terme plans d’aquestes característiques. Tot i això, no vull menysprear la feina feta que és molta i bona.
  Penso que cal un gir de 180ª a les polítiques econòmiques i socials perquè malauradament la feina que estem fent pugui complir amb els objectius establerts en aquest pla d’inclusió i amb d’altres que s’estan creant.
  Gràcies

  • Hola Jordi!
   Gràcies pel comentari. Pots consultar el pla anual d’objectius del 2013 a l’apartat “documents”. Aquest serà el mecanisme anual de desplegament del pla en accions i projectes concrets.

   • Hola admin!
    He llegit el pla a documents i no he sabut veure les concrecions, potser ha estat per la rapidesa de la lectura.

    • Hola Jordi!
     A l’apartat dels documents hi ha un altra arxiu amb el nom “pla acció anual objectius 2013”. Aquí hi ha la concreció. Tal com s’explica en el contingut del pla, s’ha optat per aprovar un document que emmarqui les polítiques concretes i, anualment, aprovar un pla d’objectius concret. De totes maneres, potser canviem el format dels arxius perquè sigui més fàcil de veure. Gràcies!

     • D’acord!
      Salut

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *