Actualitat General — 18 març 2019

Des de fa un parell d’anys s’ha constituït un Grup de Treball per a l’anàlisi de la intervenció amb joves en contextos d’immigració. En aquest Grup de Treball hi participen professionals de la intervenció social de la Generalitat, ajuntaments, consells comarcals i entitats diverses. La majoria d’aquests professionals ocupen llocs de nivell mig (s’ocupen de coordinar, planificar) o tenen funcions més directives.

Per aquest motiu, aquestes reunions del grup  el que interessa és la mirada dels que treballem en contacte directe amb aquests joves: la perspectiva dels professionals que treballem en contacte directe amb els joves, problemàtiques
vinculades a “família, educació, lleure i salut, la nostra mirada / percepció de la realitat social i de les dinàmiques d’intervenció que s’estan duent a terme amb els joves en contextos d’immigració.

En aquestes trobades el que es fa es l’intercanvi d’experiències i de maneres de treballar, es demana la col·laboració d’altres professionals de l’àmbit i s’organitzen trobades com:

  • Seminari Transfronterer sobre la intervenció amb joves en contextos d’immigració fet a Perpinyà el 2018. Am la participació de:
    • Dos investigadors francesos que tenen experiència de treball i de recerca en “barris populars” i els dos investigadors catalans treballen des de fa anys amb joves immigrats en contextos educatius (Jordi Pàmies, antropòleg, Universitat de Barcelona ) o religiosos (José Sánchez).
    • David Puaud, educador especialitzat i antropòleg, IRTS Poitou-Charentes. François Sicot, sociòleg
  • La aportació de Lundsteen, centrada en aspectes teòrics, fent referència a la prestigiosa investigadora canadenca, Carol Bacchi.  On aquesta autora ofereix un plantejament significatiu posant èmfasis, en que a l’hora de formular polítiques socials, no s’ha de perdre de vista la manera com representem o interpretem els Martin Lundsteen també va plantejar la necessitat de marcar una guia o ruta sobre com afrontar els conflictes socials entre població immigrant/nadius, una vegada arriben al territori de destinació. Un recorregut que té a veure no només amb els qui arriben al territori sinó com i en quina mesura cal sortir-li al pas a les transformacions que ocorren en aquest lloc d’arribada.

Els temes a tractar en les sessions de grup són que, per cada sessió, un o dos municipis puguin presentar alguna problemàtica i analitzar-la amb la finalitat de compartir i discutir conjuntament tals diagnòstics.

També es demana que en cada sessió la resta dels membres hagin pensat en alguna problemàtica significativa i en el diagnòstic que fan d’ella. D’aquesta manera poder contrastar com entenem els problemes que hem d’afrontar i establir punts d’acord i desacord en tals diagnòstics ( que poden ser discrepants, perquè les realitats locals també són diferents.

Els temes en els que estem treballant s’han agrupat en tres grans blocs:

  1. Família, educació, oci i salut.
  2. Habitat, urbanisme, treball i convivència.
  3. Relació amb les institucions i serveis del municipi.

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *