Actualitat — 13 desembre 2019

349 usuaris participen dels tallers de memòria que, per dinovè any consecutiu, s’organitzen a la Garrotxa. Un estudi posa de manifest la importància dels tallers que, a més d’estimular la memòria, afavoreixen la interrelació entre els participants i eviten l’aïllament social de les persones grans.

Aquest mes octubre s’ha iniciat la 19a edició dels tallers de memòria que impulsa el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa amb l’equip professional de la residència Montsacopa en col·laboració amb les entitats de gent gran i el suport de l’Obra Social La Caixa.

Els tallers van sorgir de la necessitat de poder oferir una activitat adreçada a les persones majors de 65 anys que manifestaven pèrdues de memòria, amb l’objectiu de prevenir, mantenir les funcions cognitives i detectar de manera precoç els casos de demència.

Un total de 349 usuaris participen aquest curs a les sessions organitzades arreu de la comarca. Actualment hi ha en marxa un total de 29 grups repartits entre 18 casals i associacions repartides entre La Canya, Batet, Sant Feliu de Pallerols, Mieres, Sant Privat, els Hostalets d’en Bas, Sant Esteve d’en Bas, Tortellà i Olot, on es concentra la major part dels tallers. Són les mateixes entitats de gent gran que sol·liciten realitzar els tallers al seu casal. Les sol·licituds es fan arribar al Consorci d’Acció Social de la Garrotxa abans del mes de setembre de cada any per poder programar les sessions del nou curs.

Els tallers són dirigits per una psicòloga o una educadora social, formada especialment per realitzar aquests tallers. Es tracta de sessions d’una hora de durada i es porten a terme un cop a la setmana durant els mesos d’octubre a juny. Aquests tallers es celebren de manera grupal, amb grups d’entre 8 i 16 persones.

 Els tallers de memòria, una píndola contra l’aïllament social

Al juny del 2018 el Consorci d’Acció Social es va interessar per la proposta que va fer arribar la Responsable de Processos i Continuïtat d’AP de l’Institut d’Assistència Sanitària i Institut Català de la Salut, d’una nova eina que podia afavorir l’endarreriment de la pèrdua de memòria, EM-Line, realitzada per l’equip de neurologia de l’Hospital Josep Trueta.  

Entre el setembre del 2018 i el gener del 2019, a la Garrotxa es va dur a terme l’estudi sobre l’eficàcia dels tallers de memòria amb l’objectiu d’avaluar l’eficàcia del programa de rehabilitació cognitiva EM-Line en comparació amb els tallers convencionals.

71 persones voluntàries de la Garrotxa van participar a l’estudi. Se’ls va assignar aleatòriament a un dels grups d’estudi (taller convencional, ús del programa informàtic i placebo actiu que realitzava debats a les sessions) i abans i després dels tallers se’ls va sotmetre a una avaluació cognitiva. Els resultats van demostrar que la millora de la seva funció cognitiva era igual en els tres casos, però no la percepció que en tenien.

Un cop analitzat els resultats de l’estudi, des del CASG i conjuntament l’equip de professionals de la residència Montsacopa es va valorar positivament haver-hi participat. Es va constatar que els tallers tradicionals són els més ben valorats i tenen major percepció d’autoeficàcia.  Un altre aspecte que s’ha evidenciat és el vincle que es crea en els grups evitant l’aïllament social per pateixen algunes persones grans.

Com a novetat arran de l’estudi s’ha valorat implementar en alguns grups el treball el programa EM-Line, sobretot on hi hagi persones participants que estiguin acostumats a fer ús de l’ordinador o facilitar el programa a persones amb dificultats de mobilitat que els impedeixen desplaçar-se als centres on es realitzen els tallers.

Olot, 12 de desembre de 2019

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *