Actualitat General — 27 febrer 2020
All-focus

Aquesta setmana que finalitza el Carnestoltes i que s’enterra la sardina ha arribat la Vella Quaresma a Mieres.

Té la forma d’una vella arrugada i xaruga, amb set cames que va perdent d’una en una a mesura que van passant les setmanes de Quaresma. Les singularitats que defineixen el personatge són aquestes set cames –a voltes, set arengades– i que a la mà hi duu un bacallà i un cistell de verdures, normalment bledes.

Aquesta figura representa també que comença una època d’abstinència de carn. Es deia que era l’encarregada de procurar que els infants mengessin peix per Quaresma; se’ls amenaçava dient-los: “Si menges carn, sa vella quaresma vindrà i se t’endurà”.

Durant els dies de carnaval, el rei Carnestoltes i la vella Quaresma mantenen una lluita. La vella Quaresma acaba guanyant i s’abandonen les lleis del rei Carnestoltes; els banquets, la festa boja i el desordre donen pas al dejuni, l’ordre i la calma.

Segons la tradició, els menjars abundants es canvien per un règim de sopes amb oli, verdura i aigua.

 Ahir, dimecres de cendra, el poble es va despertar amb aquest personatge típic d’aquestes setmanes. En aquest poble, a més, té la peculiaritat que l’han fet les Repuntaires de Mieres, un grup de dones que es troben dos dies a la setmana al Centre cívic per a fer coses pel poble: ja sigui decoració per la festa major, records de diades especials o bé, com aquest any, la Vella Quaresma. Tot el personatge ha estat fet a mà, teixint els mitjons durant hores i amb tota la il·lusió per a què aquestes setmanes siguin el més agradables possible tot esperant les vacances de setmana santa!

Us convidem, si teniu la possibilitat, de passar per davant del Dispensari mèdic de Mieres i gaudir-ne en directe abans que perdi totes les cames i desaparegui fins l’any vinent.  

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *