Actualitat General — 11 juny 2018

Darrerament, estem sentint a les noticies, que cada vegada hi ha més municipis i ciutats que estan portant a terme els anomenats ‘pressupostos participatius’. Aquesta modalitat de participació en la qual els ajuntaments deixen a deliberació i decisió de la ciutadania una part del pressupost municipal, sembla que s’ha posat de moda.

És realment una moda o és una necessitat? Segurament és més una necessitat que una moda.

Aquesta és una de les conclusions que s’han pogut extreure de la formació que tècniques del Consorci estan fent sobre participació ciutadana. En aquest curs, de dues sessions de durada, s’ha pogut explorar els límits i les possibilitats dels pressupostos participatius. Els processos de participació ciutadana són una manera de recuperar la governabilitat i traslladar-la a la ciutadania. Les problemàtiques i la societat actual és complexa. Per tant, s’han de buscar solucions comunes i crear intel·ligència comuna per donar-hi resposta. Hem de passar de la burocràcia de l’administració a una administració pública més deliberativa. No ens poden situar sols en un món globalitzat. Per aquest i altres motius els pressupostos poden ser una oportunitat per anar generant democràcia i posant el bé comú en mans de tots i totes i fent front al missatge tant interiortitzat de ‘espavila’t!’.

La responsabilitat i l’èxit d’un procés o d’uns pressupostos participatius no recau només en les persones que ho fan possible sinó en totes les persones que tenen l’oportunitat de fer-ho possible.

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *