Bloc — 20 setembre 2012

La Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Benestar Social i Família, acaba de presentar el document de bases del Pacte per a la lluita contra la pobresa a Catalunya. Segons el conseller, “la lluita contra la pobresa és una de les principals prioritats del Govern de la Generalitat i el futur Pacte suposarà un pas decisiu per prevenir el risc d’exclusió social, establir els mecanismes d’intervenció i, sobretot, per fixar un horitzó que redueixi al màxim la pobresa al nostre país”.

La situació de crisis que afecta al nostre país és certament preocupant i són diverses les dades que demostren com la pobresa està afectant cada dia a més ciutadans. La intensitat de la crisi s’explica no només pels efectes que pateix part de la població, sinó per la durada de la mateixa, ja que els seus orígens es remunten a finals del 2007 i a curt termini no es visualitzen perspectives de millora.

Com acostuma a passar amb molts altres conceptes de les ciències socials, pobresa és un concepte conegut per a la majoria de la població però que no gaudeix d’un consens ampli a l’hora de ser definida. Què s’entén, doncs, per pobresa?

Habitualment, la pobresa s’entén estrictament des d’un punt de vista econòmic o monetari, en base a la disponibilitat de suficients recursos econòmics per poder satisfer les necessitats bàsiques de les persones.

Aquesta interpretació, però, és sovint criticada perquè no té en compte molts altres factors que són molt importants per a les persones. En aquest sentit, alguns autors prefereixen parlar més d’exclusió social, ja que aquesta té en compte, a més de la perspectiva econòmica, altres dimensions, com ara la formació, el treball, l’habitatge, l’entorn social on es viu, l’urbanisme, el suport les xarxes socials i familiars, les condicions de salut, la participació social, entre altres.

Tot i ser conscients d’aquestes diverses maneres d’entendre una mateixa realitat social, a continuació presentem algunes dades publicades darrerament que ens aproximen a la realitat de la pobresa  a casa nostra.

En primer lloc, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), el risc a la pobresa, l’any 2010, afectava el 19,9% de la població catalana i el col·lectiu més vulnerable era el de persones menors de 16 anys. Per al conjunt d’Espanya, la taxa de pobresa es va situar en el 20,7% segons l’Instituto Nacional de Estadística (INE) i les darreres estimacions de l’Eurostat (l’agència estadística de la Unió Europa) situaven la taxa de pobresa a la Unió Europea dels 27 en el 16,4%.

Per mesurar el risc a la pobresa a la qual està exposada la població catalana, l’Idescat estableix un llindar d’ingressos anuals sota el qual una llar o una persona entra en l’àmbit d’aquest risc. En el cas de Catalunya, aquest llindar és de 8.719 euros nets anuals per persona, el qual situa el risc quasi en un de cada cinc catalans.

En segon lloc, la pobresa a Catalunya afecta més a les dones que els homes, i el col·lectiu d’edat amb més risc de patir pobresa són els menors de 16 anys. Precisament, la Unesco ja alertava d’aquesta realitat al mes de maig, quan en un estudi sobre la pobresa infantil a Espanya ja es posava de manifest l’increment important que la pobresa infantil havia patit en els darrers anys.

En tercer lloc, les llars més vulnerables són les monoparentals (llars formades per un pare o una mare amb fills a càrrec), seguides de les llars unipersonals (amb una sola persona).

I, finalment, el risc a la pobresa afecta de manera més destacada a les persones amb un nivell de formació baix, tot i que en el darrer any ha augmentat el risc a la pobresa de persones amb nivells de formació més elevats.

Són molts, per tant, els elements que justifiquin la posada en marxa d’un pacte d’aquestes característiques. Esperem que el procés d’elaboració i aprovació del pacte sigui ràpida ja que són necessàries tota una sèrie de mesures que ajudin a sortir de la situació de pobresa a totes les persones que s’hi veuen abocades.

Podeu consultar el document de bases aquí.

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *