Les persones dependents són aquelles que tenen la necessitat d’ajuda per dur a terme les activitats bàsiques de la vida diària, ja sigui per qüestió d’edat, malaltia i/o discapacitat, i relacionada amb la falta o a la pèrdua d’autonomia física, mental, intel·lectual o sensorial.

La població dependent és una part cada vegada més important de la població. La protecció d’aquestes persones és un repte molt important, així com el desenvolupament de mesures que afavoreixen l’autonomia de les persones.

A finals del 2006 es va aprovar la Llei de promoció a l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de la dependència, que regula l’atenció i les prestacions per a les persones amb dependència. Els passos per accedir a la Llei de la Dependència són:

  1. Sol·licitar el reconeixement de la condició de persona dependent.
  2. Rebre la resolució de la valoració del grau de dependència.
  3. Elaboració d’un Programa Individual d’Atenció.

.

[spoiler title=”Com sol·licitar l’accés a la Llei de Dependència ” open=”0″ style=”2″]

Les persones interessades a rebre algun servei o prestació de la Llei de la Dependència han de sol·licitar el reconeixement oficial de la situació de dependència. Per aquest motiu han de presentar una sol·licitud de reconeixement de la situació de dependència als serveis socials.Es té el dret a sol·licitar una revisió del grau de dependència.

Sol·licitar el reconeixement o la revisió de la situació de dependència

Atenció: Si quan feu clic a l’enllaç per descarregar els models de sol·licitud us apareix una nova finestra o pestanya d’error, heu de desar el document al vostre ordinador per poder-lo visualitzar correctament. Recordeu que per obrir aquest document (format PDF) cal que tingueu instal·lat en el vostre ordinador el programari adequat (Adobe Reader o similar). 

[/spoiler]

[spoiler title=”Com es reconeix el grau de dependència” open=”0″ style=”2″]

Totes les sol·licituds de reconeixement de la situació de dependència són enviades al Servei de Valoració de la Dependència (SEVAD). Un professional del SEVAD es posa en contacte amb la persona sol·licitant per tal de concertar una entrevista. Una vegada feta l’entrevista el professional del SEVAD emet un informe que serà valorat per la Generalitat, que és qui dictamina el grau de dependència. En funció del grau de dependència, es fixarà una Programa Individual d’Atenció (PIA) que fixarà els serveis o recursos als quals es pot accedir.

[/spoiler]

[spoiler title=”Què és el Programa Individual d’Atenció” open=”0″ style=”2″]

El Programa Individual d’Atenció (PIA) l’emet els serveis socials i és el programa que determina quin tipus de servei i/o prestació es pot rebre. Per tal de redactar-lo els serveis socials es posen en contacte amb la persona. En aquesta trobada es vol conèixer les preferències de l’interessat pel que fa a les prestacions i els serveis que preveu la Llei de la dependència, en funció del grau i nivell de dependència reconeguts.

[/spoiler]

Enllaços d’interès:

Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya | Persones amb dependència

[divider top=”0″]

MÉS INFORMACIÓ
Consorci d’Acció Social de la Garrotxa
Plaça del Palau, 8. Olot
Telèfon: 972 266 644
casg@casg.cat

Contacta amb nosaltres … 

Comparteix

(0) Readers Comments

Comments are closed.