
11/07/2014 | El divendres 20 de juny ens va visitar el col·lectiu de treball comunitari – el col·lectiu de treball comunitari el conforma un grup de treballadores i treballadors de l’àmbit comunitari d’arreu de Catalunya que es varen organitzar per tal d’iniciar un viatge a la recerca de col·laboració, reflexió conjunta, de respostes i eines però especialment d’autoafirmació de la professió comunitària i millora d’aquesta- per tal de realitzar un intercanvi d’experiències i reflexionar sobre com ha influït el fet d’organitzar l’acció comunitària des del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa. Una institució que gestiona els serveis socials. En aquest sentit, es destacava el següent:
En primer lloc, el fet que des del 2006 es va fer una feina de planificació estratègica en la qual es pretenia dotar a l’àrea d’atenció a la comunitat d’un sentit i component metodològic que treballés:
- Per l’enfortiment de les persones des d’una vessant individual, grupal i col·lectiva,
- Per establir processos comunitaris que serveixin per intervenir i crear espais de relació que permetin assolir millores en les condicions de vida diària,
- Per promoure espais inclusius on tothom hi té cabuda per tal de prendre decisions i acordar accions conjuntes.
En segon lloc, es va parlar de la necessitat de vehicular una estratègia de futur que en el cas del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa venia determinada per la creació de l’àrea d’atenció a la comunitat en la qual la seva finalitat és treballar per la comunitat des d’una vessant inclusiva. Per això, el viatge d’aquesta àrea va acabar en la construcció d’una pla per la ciutadania. El pla per a la cohesió i inclusió social d’Olot. Un pla on els protagonistes son les persones i que el construeixen dia a dia un grup de professionals que tenen com a missió el treballar amb i per a les persones per promoure la igualtat d’oportunitats i millorar la cohesió social.
Finalment, en tercer lloc i a partir d’un exemple concret – el projecte Espai Cosidor de Sant Miquel- es varen compartir idees clau, dificultats, i aprenentatges apresos en el treball transversal realitzat i que servia per donar resposta a necessitats socials del barri. En aquest cas, a partir de l’explicació del projecte es va poder plantejar la manera de treballar i com d’una necessitat detectada per diferents professionals es va crear un projecte al barri que ha acabat per transformar les relacions entre un grup de veïnes.
Però arribats a aquest punt, ens platejàvem una pregunta. Què és el treball comunitari? El treball comunitari és precisament tot això, una forma de liderar el canvi o la transformació social de forma:
- Col·laborativa: la fem amb els protagonistes, amb les persones, amb la comunitat,
- Democràtica: les propostes o accions sorgeixen de la deliberació, del consens i de la construcció entre diferents grups de persones,
- Participativa: tothom hi és benvingut,
i amb un objectiu clar: transformar el nostre entorn més immediat per tal d’aconseguir una millor qualitat de vida.