
El passat dissabte, 11 de febrer, alumnes del postgrau en “Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària” de la UdG visitaven el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa per conèixer la nostra experiència. Aquesta visita, va servir per presentar la feina que es fa des del Consorci i explicar el servei «veïnatge i convivència».
Aquell dia, per presentar el Consorci i el projecte “veïnatge i convivència” comptàvem amb el regidor de Benestar Social, Pep Berga, la directora de serveis del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, i un tècnic de l’àrea d’atenció a la comunitat. Què vàrem explicar? Doncs la feina desenvolupada durant un any per un projecte que treballa per millorar la cohesió i convivència a partir de la intervenció a comunitats veïnals. Una feina que es desenvolupa amb el suport i gràcies a l’estructura i organigrama del Consorci i molt important per la ciutat, segons comentava el regidor. És a dir, per desenvolupar una activitat amb èxit com són les activitats dirigides a presidents de comunitats veïnals o la gestió de conflictes, es necessita que des de la ciutat es treballi de forma transversal. És per això, que un projecte concret no s’entendria sense la feina que es fa des de moltes altres vessants.
En definitiva, aquell dia, més enllà d’una activitat concreta, es va explicar als estudiants que a Olot no entenem cap altra manera de treball que no sigui el col·laboratiu, el comunitari. Un treball, on cadascú aporta el seu granet de sorra, tal com comentaven les diferents tècniques i presidents. Probablement, el projecte veïnatge i convivència no s’entendria sense els veïns/es que hi participen, i aquest no seria el que és sense la voluntat de persones -presidents de comunitats veïnals- que de forma voluntària formen una de les potes essencials de la seva manera de fer, però tampoc seria el mateix sense una estructura i organigrama com el del Consorci, la col·laboració amb habitatge, amb altres serveis i el treball amb administradors de finques. Tots, d’una manera o altra, contribueixen a millorar la convivència a la ciutat.