
El passat 11 de març, a la seu de la Generalitat de Girona i organitzat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va tenir lloc la presentació de l’instrument de cribatge inicial per valorar les situacions de risc i desemparament. L’acte va comptar amb la presència del director i del sotsdirector de la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència i de la cap del Servei d’Atenció a la Infància i Adolescència de Girona. L’objectiu va ser establir les bases per clarificar els límits entre les situacions de risc lleu i moderat o greu i les de desemparament, on pot haver complementarietat entre els diferents serveis.
L’instrument respon a l’article 79 de la Llei 14/2010 dels drets i les oportunitats en la infància i adolescència que assenyala que cal l’elaboració de llistes d’indicadors i factors de risc i llistes d’indicadors i factors de protecció i resiliència, i formular les recomanacions específiques per facilitar i promoure la identificació d’aquests indicadors o factors i la valoració consegüent de la situació de l’infant o adolescent.
Els destinataris de les llistes d’indicadors per detectar situacions de risc i de desemparament són els professionals del sistema de Serveis Socials Bàsics (SBAS), del sistema de Serveis Socials Especialitzats en infància i adolescència i dels òrgans administratius de la Generalitat de Catalunya competents per a la protecció dels infants i adolescents.
L’eina ha de facilitar la presa de decisions i els processos de derivació de casos al nivell que correspongui del sistema de protecció, permeten que cada professional dels àmbits esmentats anteriorment i davant d’un cas de possible situació de risc pugui recollir tot un seguit d’indicadors que determinin la gravetat de la situació (crítica, desemparament, risc greu, risc lleu-moderat, no risc o manca d’informació) i a partir d’aquí, sense qüestionar, modificar o substituir en cap cas el seu criteri professional, orientar quina actuació cal realitzar.
La presentació anava dirigida als coordinadors dels SBAS i EAIA (Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència) de les comarques gironines. Des de la Direcció General es va oferir la possibilitat de fer una sessió informativa i formativa adreçada als equips de professionals de cada territori. Així, en quan sigui possible, es presentarà l’instrument als equips de la Garrotxa, per tal que puguin incorporar l’eina en el seu treball diari.