Actualitat — 15 juny 2023

La societat actual és, cada cop més, una societat envellida. Les persones grans viuen una gran diversitat de situacions i dificultats associades a l’envelliment, ja siguin de caire social, sanitari o comunitari i són considerades, moltes vegades, una càrrega. És responsabilitat de tots i totes que puguem envellir en les millors condicions. Poder arribar a la vellesa de la manera més satisfactòria possible és un bé molt preuat i hauria de ser un repte de tota la comunitat.

Entenem el maltractament que reben algunes persones grans, per part de familiars, la comunitat o les institucions, com un acte o omissió d’una acció o d’un ajut que li és necessari a la persona i que té com a resultat el dany psicològic i/o físic. Aquest maltractament pot ser de tipus físic, sexual, psicològic, emocional, econòmic i material i inclou diverses formes, com l’abandonament o la negligència. Pot tenir lloc tant dins com fora d’un context de cura i assistència i té unes conseqüències negatives en la persona, tant de tipus físic com emocional constituint una vulneració dels seus drets fonamentals i una pèrdua greu de dignitat i respecte. L’abús i el maltractament cap aquest col·lectiu ha de ser una lluita de tota la ciutadania i de les institucions, i per això cal que la prevenció i l’abordatge d’aquest fenomen formi part de l’agenda social i política.

Arreu del territori català, les persones grans s’han organitzat per fer accions de sensibilització per reivindicar els drets de les persones grans i exigir la seva protecció. També s’ha realitzat un Manifest unitari que es llegirà i publicarà aquell dia.

A la Garrotxa es farà una caminada reivindicativa amb el lema “Caminem pels drets de les persones grans” i s’il·luminaran els edificis d’Olot de color verd esperança. Anirem al municipi de Sant Feliu de Pallerols, on ens faran una visita guiada i hi haurà un petit esmorzar per compartir. 

A l’inici de la caminada es llegirà el Manifest unitari que s’ha fet des del Consell de la Gent Gran de Catalunya que s’adjunta a continuació:

Manifest-Dia-Mundial-maltractaments-Gent-Gran-2023

Fa un parell d’anys es va gravar un vídeo amb el lema Prou de maltractar-me! 

#dretspersonesgrans

#proumaltractaments

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *