Actualitat — 20 febrer 2023

Una jornada per a professionals, caminades populars i un acte institucional són els primers actes de la commemoració dels 25 anys del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa. Aquest 2023 el CASG commemora un quart de segle al servei de la ciutadania de la comarca.

El desembre de 1997 es va crear el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa que entra en funcionament a partir de 1998. El Consell Comarcal de la Garrotxa i l’Ajuntament d’Olot van posar en marxa aquest organisme amb la voluntat de treballar de manera coordinada en la prestació dels serveis socials als municipis de la comarca: des de l’atenció a la infància i joves passant per l’acompanyament i atenció a la gent gran i la comunitat així com la promoció social, servei d’acollida, servei de teleassistència o gestió del menjador social, entre altres.

Amb la voluntat de commemorar aquesta efemèride i apropar el coneixement dels seus serveis a la ciutadania; des del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa s’organitza un conjunt d’activitats pel seu 25è aniversari. D’una banda, s’han previst sis caminades populars, gratuïtes i obertes a tota la ciutadania que permetran redescobrir els principals paratges naturals i elements patrimonials de la Garrotxa. Les caminades es faran al llarg de sis diumenges, de març a novembre, a diferents municipis de la comarca. La primera serà el pròxim diumenge 19 de març amb la visita a Santa Pau, un recorregut que anirà acompanyat d’un tastet de fesols. Sant Joan les Fonts, Argelaguer, Beuda i Maià de Montcal, Sant Feliu de Pallerols i la Vall d’en Bas són la resta de poblacions que acolliran les caminades.

D’altra banda, per al dimarts 21 de març (de 9.30 a 15 h els Cines Olot) s’ha programat  ‘L’ètica en les relacions d’ajuda’; una jornada tècnica dirigida a professionals i focalitzada en l’ètica aplicada a la intervenció que comptarà amb les ponències del director de la Càtedra Ethos de la Universitat Ramon Llull, Francesc Torralba, el professor emèrit de Filosofia, Joan Manuel del Pozo, la presidenta del Comitè d’Ètica dels Serveis Socials de Catalunya i professora de Filosofia d’UB, Begoña Roman, la coordinadora de Formació i Recerca de la Càtedra Fundació Grifols UVic – UCC i professora d’ètica, Ester Busquets i la referent i coordinadora de l’ Espai d’ ètica del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, Margarida Coma.

El 29 de març a les 19 h a la Sala Torín es portarà a terme l’acte institucional de commemoració del 25è aniversari del CASG que comptarà amb la participació de Manel Muntada i Fernando Fantova que debatran sobre els serveis socials i la seva organització. Aquesta serà l’activitat més oficial de l’aniversari que també comptarà amb altres iniciatives que s’aniran donant a conèixer al llarg d’aquest 2023.

25 anys al servei de les persones

El Consorci d’Acció Social de la Garrotxa (CASG) compleix enguany els 25 anys de la seva creació. Va ser al 1998 quan es va constituir el Consorci que va néixer amb la voluntat de millorar la gestió, l’equitat de serveis i enfortir els serveis socials a la comarca. Una eina col·laborativa entre l’Ajuntament d’Olot i el Consell Comarcal amb consens institucional i polític per poder donar més serveis i millors a la ciutadania de la Garrotxa. Anteriorment, a l’any 1995, s’havia inaugurat la residència Montsacopa que, gestionada per GAAVOC, també va entrar a formar part dels serveis del Consorci.

Tot i que en el moment de creació, el CASG no disposava d’una seu pròpia, des dels inicis es va establir la seva seu al carrer Estires. Amb el pas dels anys i l’ampliació dels serveis, el local es va haver d’ampliar. Com que les instal·lacions es van fer petites per les atencions realitzades, es van anar ampliant els espais a altres llocs fins a la construcció, l’any 2008, de la seu actual de “Can Castellanes”.

Des de l’any de l’inici de l’organització es comencen a crear nous serveis i millorar/ampliar els existents, com la teleassistència amb conveni amb Creu Roja, ampliacions de places de residència i centre de dia per a gent gran del Montsacopa i places d’estades temporals. Amb el pas del temps es posa en marxa una nova residència per a discapacitats psíquics Vorariu ( 2003), els habitatges per a gent gran del Parc Nou ( 2000 ) i els edificis de la Plaça Balmes (2011) en tots dos casos gestionats des de la Fundació Antic Hospital, el servei d’àpats a domicili, el nou servei de valoració de la dependència (2007) i posteriorment el servei de valoració de la discapacitat (2013). I de cara al 2017 també s’incorpora el nou servei de teràpia ocupacional i productes de suport per les persones amb dependència.

El CASG també treballa amb entitats socials, com la Cooperativa La Fageda i INTEGRA, per planificar els recursos necessaris per atendre les persones en situació de discapacitats psíquiques i malalties mentals i en aquests moments a persones en dificultats formatives i d’inserció laboral. També amb les residències de gent gran  i altres entitats que disposen de recursos per a persones dependents com la Creu Roja, per poder planificar i millorar els serveis existents.

També són resultat de la feina feta durant aquests 25 anys pel CASG, “La diagnosi de desenvolupament comunitari d’Olot“ realitzada al 2000 per la Universitat de Girona i “Informe-diagnòstic d’immigració no comunitària a la Garrotxa“ realitzada per Escaler SSCL. que seran l’embrió de l’actual àmbit d’Atenció a la comunitat, amb tots els seus serveis d’atenció comunitària, d’acollida, d’atenció a les diversitats, de suport a les entitats, de participació, que donen compliment als objectius del Pla per a la Inclusió i Cohesió Social, aprovat l’any 2013 i  la seva posterior avaluació l’any 2021.

A partir del 2001, el Consorci comença a treballar per donar resposta a les noves necessitats sorgides. Des dels serveis per atendre a les víctimes de violència masclista, o els serveis d’acollida a les persones immigrades (2014).

La crisi econòmica, comporta l’obertura de nous serveis per assegurar la cobertura de  les necessitats bàsiques, com el servei  del menjador social (2009) o el Centre de Distribució d’Aliments amb Càritas Garrotxa (2010) i la Taula de Cohesió Social de la Garrotxa (2014). El Consorci també ha hagut de fer front a l’acollida de persones refugiades (2015) a menors no acompanyats (2018) i a l’impacte de la pandèmia del COVD-19.

Durant aquests 25 anys s’han fet avanços socials importants amb l’aprovació de lleis que comporten la garantia i defensa de drets civils, com la llei pels drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals (2014) amb la creació del Servei d’Atenció Integral a la Diversitat Afectiva, Sexual i de gènere ( 2017 ) i la Diagnosi LGTB (2019) amb la Universitat de Girona. Les diversitats religioses, amb els espais de culte i amb la creació del Grup de diàleg interreligiós (2009) o el itinerari de “Creences i religions: llibertat, diversitat i conflicte“ (2017). Diversitats funcionals “Cossos i ments, la dignitat de la diferència “ i al dret a la No Discriminació (2020).

Olot, la Garrotxa, 21 de febrer de 2023

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.