Actualitat — 05 setembre 2019

Una setantena de persones van assistir aquest dilluns 2 de setembre, a les 19h a la sala Torin, a la xerrada informativa Punt Lila a les Festes del Tura d’Olot. Aquesta, va ser impartida per l’entitat Medusa, transformació social amb perspectiva de gènere que són qui gestionarà el Punt.

Van començar presentant-se i tot seguit van exposar els antecedents que fan que aquestes festes comptin per primera vegada amb un servei d’aquestes característiques. Van explicar el perquè dels punts liles, el context de creació de protocols, el marc que els empara i sobretot que és una iniciativa que neix fa anys dels moviments feministes arrel d’agressions patides en festes com per exemple els San Fermines de Pamplona.

Seguidament van explicar que el punt lila es centra en actuacions de prevenció, detecció i actuació. Pel que fa a l’enfocament general es basa en la intervenció comunitària, en l’apoderament personal, el diàleg i la co-responsabilització i presa de consciencia de la població. També van abordar de manera sintètica el perquè de les violències masclistes i LGTBIfòbiques que s’emparen en el sistema patriarcal, com una forma d’organització social, cultural, política i econòmica que se sosté en la idea que els homes tenen l’autoritat “natural”, un sistema que regula les relacions i les maneres de fer i comportar-se al món, en base a la dominació, l’ús de la violència i la socialització de les persones. Que se sustenta en la discriminació i opressió de les dones i les persones LGTBI+. També exposaven alguns exemples d’agressions i les situaven en l’icerberg de la violència.

Pel que fa pròpiament al punt lila van explicar com actuen, on estarà ubicat i l’horari d’atenció. El seu principi és tenir en compte les necessitats de la persona i no el fet d’interposar denuncies. Varen donar dades sobre violència masclista a l’estat espanyol i qui és el circuit sobre què fer i com actuar si vius una agressió o et sents assetjada durant les festes, i alhora algunes recomanacions per a l’escolta activa. Finalment van generar un espai de preguntes on es va poder comentar i aclarir dubtes.

Per acabar, es va parlar de les Brigades Itinerants, que seran parelles de dones que passejaran pels carrers de la ciutat d’Olot i que el seu rol principal és d’observació i detecció de situacions de violència masclista o LGTBIfòbica, aquestes brigades estaran coordinades des del punt lila i en constant comunicació.

El Consorci d’Acció Social de la Garrotxa s’ha estat qui ha liderat, en col·laboració amb la Comissió de Festes, joventut i el suport d’entitats socials com La Dalla Feminista, l’Associació de Dones Alba, Alliberem-nos LGTB Garrotxa, el Núria Social i l’Ateneu Popular Mala Petja i persones a títol individual que enguany es pugui comptar amb un Punt Lila a les festes del Tura.

Circuit Punt Lila a les Festes del Tura d’Olot

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *