Bloc General — 08 març 2024

Des del CASG ens adherim a la declaració institucional del Govern en motiu del 8 de març dia internacional de la Dona. Manifestem la nostra voluntat de continuar reivindicant i lluitant pels drets de les dones i la seva llibertat en tots els àmbits.

Declaració institucional del 8 de març de 2024, Dia Internacional de les Dones

Des de fa moltes dècades, els drets sexuals i reproductius han estat al centre de la lluita feminista a escala global. I és que el dret al propi cos és el dret més essencial de tots. Tant és així que el control sobre els nostres cossos i la nostra sexualitat ha estat i encara és un dels principals instruments del patriarcat per sotmetre les dones.

Un control que, arreu del món, s’exerceix a través de la imposició de normes que condicionen la forma de viure la sexualitat i la reproducció de les dones, de l’estigmatització de les dissidències sexuals, de relegar el coneixement del propi cos i l’educació sexual a l’espai privat, de mites i tabús sobre processos tan naturals com la menstruació i el climateri, i d’una manca de recerca mèdica per diagnosticar i tractar adequadament les patologies que afecten especialment o exclusivament les dones.

Sí, el dret al propi cos és tant personal com polític. Per això ha d’estar al centre de l’agenda política. Sí, els drets sexuals i reproductius són drets humans, tal com va reconèixer la comunitat internacional als anys noranta. I per seguir avançant en la transformació feminista del país que empenyem amb força les entitats i les institucions, és essencial garantir uns drets que han costat molt d’aconseguir i conquerir-ne de nous.

Perquè mai més cap dona hagi de recórrer molts quilòmetres per accedir a qualsevol dels dos mètodes d’interrupció voluntària de l’embaràs. Perquè totes les dones tinguin accés gratuït a l’anticoncepció de llarga durada. Perquè s’acompanyi des de les institucions el dol gestacional i es trenqui un silenci social que fa més dolorosa encara aquesta pèrdua.

Perquè l’educació sexual integral sigui accessible al llarg de tot el cicle vital, tant des de l’àmbit educatiu com comunitari, per conèixer millor el propi cos, per gaudir de la nostra sexualitat amb plena llibertat, sigui quina sigui la nostra orientació sexual o identitat de gènere, per promoure l’autocura de la salut i les decisions corresponsables, i per prevenir les violències sexuals i establir relacions sexoafectives basades en el respecte, la llibertat i el consentiment.

Perquè s’erradiqui qualsevol forma de violència obstètrica o vulneració dels drets sexuals i reproductius, i perquè millori el diagnòstic precoç de l’endometriosi o l’acompanyament a la salut perinatal. Perquè totes les dones del país tinguin accés gratuït a productes menstruals reutilitzables i disposin d’informació de qualitat sobre la menstruació i el climateri.

Perquè menstruar no comporti una despesa extra a les dones, per acabar amb la pobresa menstrual, per cuidar-nos millor en totes les etapes de la vida i per tenir cura del planeta.

Avui, 8 de març, Dia Internacional de les Dones, reivindiquem tots els avenços assolits en aquests drets gràcies a la força dels feminismes. I també proclamem que el nostre país no farà ni un pas enrere davant les amenaces de l’extrema dreta i dels grups antigènere.

Catalunya és i seguirà sent capdavantera en la defensa dels drets sexuals i reproductius.

Servei d’Atenció Integral a la diversitat afectiva, sexual i de gènere de la Garrotxa

Durant el 2023, el Servei d’Atenció Integral a la diversitat afectiva, sexual i de gènere de la Garrotxa (SAI) ha atès 28 persones a través de 86 atencions individuals i/o familiars relacionades principalment l’acompanyament de processos identitaris vinculats amb el col·lectiu LGTBI+ així com orientació sexual o per haver patit alguna discriminació.

A part, des del SAI han fet l’acompanyament social i terapèutic a 9 persones, 4 de les quals s’ha derivat al servei d’atenció psicològica del Col·legi de Psicologia de Catalunya a través del conveni de col·laboració que es disposa amb la Generalitat. S’ha gestionat 4 modificacions de documents de la targeta de salut per a persones trans i s’ha acompanyat a la gestió de documents al Registre Civil i a l’Escola d’Art d’Olot.

Paral·lelament, s’ha treballat amb 2 processos de mediació, 1 denúncia per agressió i 4 incidències relacionades amb agressions amb significació LGTBI+ a l’espai públic. A més s’ha fet 8 assessoraments a 21 professionals de l’àmbit educatiu, promoció social i serveis socials i s’ha treballat en coordinació amb l’equip de joventut, amb professionals de la salut mental de l’equip de llevadores de l’ASSIR i professionals del CASG.

D’altra banda, s’han realitzat 3 sessions de sensibilització on hi han participat 53 persones. A part, en el marc de la campanya comarcal per la prevenció de violències masclistes i LGTBIfòbiques ‘Retalla les violències, enganxa les cures’; on hi ha participat més de 1.500 persones a través d’activitats com formacions, Punts Lila, jornades de sensibilització, xerrades, exposicions i activitats artístiques.

El Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD) de la Garrotxa

D’altra banda, el SIAD de la Garrotxa – servei públic i gratuït depenent del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa – ha atès 431 dones i 4 homes que han viscut situacions de violència oferint atenció integral i especialitzada així com assessorament jurídic i atenció psicològica.

Pel que fa al total d’atencions realitzades, 174 han estat persones en primer acollida i 157 atenció psicològica individual. La major part de les peticions estaven vinculades amb situacions de violència masclista, concretament en l’àmbit de la parella o la ex parella.

Pel que fa a l’atenció grupal, 62 dones han participat a l’espai obert setmanal, 9 al grup d’autocura i 178 als Espais Bontracte, 72 dones eren membres que havien participat en edicions anteriors. Durant el 2023 s’han derivat un total de 106 persones a Assessorament Jurídicolegal que requerien suport en demandes vinculades amb l’àmbit civil, estrangeria o violències masclistes. Per últim, durant aquest any s’ha activat en 12 ocasions el Telèfon d’Assistència Mòbil per Violència de Gènere gestionat per Creu Roja.  

Amb motiu de commemoració d’aquesta jornada s’han organitzat un conjunt de diverses activitats a Olot i arreu de la comarca que es poden consultar a continuació.

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *