Actualitat — 20 setembre 2019

Comença la tardor i arriba la festa al barri de Sant Miquel, la segona més important d’Olot després de les del Tura.  Han passat anys i canvis socials i la festa de Sant Miquel encara  lluita per mantenir i mostrar a la resta de veïns i veïnes un dels seus emblemes d’orgull de barri, un patrimoni cultural i social: el Ball Pla.

El Ball Pla té els seus orígens entre els anys 1944 i 45 quan els pabordes que organitzaven la festa del barri van decidir impulsar aquesta iniciativa. Al principi, segons recorda Gil Anglada, els homes anaven amb llacet, barret i vestien de forma estrafolària mentre que les dones portaven tires de paper sobre el vestit. Amb el pas dels anys, els vestits es van fer de paper i el Ball Pla va augmentar els participants i de recorregut (les parelles desfilaven pel carrer de Sant Miquel, pujaven pel carrer Valls Nous, passaven per davant de l’església del Tura i baixaven cap al Carme).

Precisament aquest 2019, es celebren els 75è aniversari del Ball Pla i en Gil Anglada, veí i historiador del barri, ens donarà una bona lliçó del Ball Pla,  amb el pregó i presentació del seu llibret “Ball Pla, 75é aniversari” en l’inici oficial de la festa de Sant Miquel. Aquest pregó i presentació es realitzarà el divendres 20 de setembre al casal del barri de Sant Miquel on es presentaran els actes de commemoració del 75è aniversari del Ball Pla. Serà a partir de les 8 del vespre en un acte en què, a més de donar a conèixer el que s’ha preparat per al Ball Pla d’aquest any també es representarà l’obra “A Cal Callista” de la companyia Funerària Teatre.

Coincidint amb el 75è aniversari del Ball Pla, canvia el recorregut. Les parelles sortiran del casal, passaran pel costat de la plaça de Sant Miquel, en direcció al carrer Abat Racimir, fins al Remences, continuaran per l’Avinguda Girona i a l’alçada de la plaça Joan Casolà, continuaran pel carrer Sant Miquel. A continuació tornaran a l’Avinguda Girona per agafar el carrer Mossèn Gelabert i l’Avinguda Jaume II per tornar al casal.

Aquest any es preveu que unes 200 persones participin del Ball Pla. S’ha convidat a totes les Pubilles que ha tingut el barri durant aquests anys perquè formin part de la desfilada, que començarà dissabte 28 de setembre a les 19.30h al casal del barri. En aquest espai i des del mes de juny, s’han preparat els vestits que sortiran a desfilar al Ball Pla.

Per primera vegada també s’entregarà el Primer Gat Honorífic de Sant Miquel en un acte que tindrà lloc el divendres 27 de setembre després del pregó de Festes. El ball de gegants i cercavila, concerts, concentració de vehicles antics i teatre són algunes de les activitats que s’han programat en aquestes Festes de Sant Miquel.

La comissió de Sant Miquel treballa des de fa mesos en l’organització de la festa per mantenir i mostrar a la resta de veïnes i veïns un dels seus emblemes d’orgull de barri, un patrimoni cultural i social com és el Ball Pla. La resta de components de la comissió de festes i tota la gent està compromesa amb què aquest any surti un Ball Pla molt especial: el cosidor de Sant Miquel, en Carles Soler, la Carlota Rodríguez, la Maria Vallès… una llista inacabable de persones que ho fan possible. S’esforcen perquè les festes del barri i el seu Ball Pla tinguin un punt de connexió amb la resta de veïns i veïnes d’Olot i la comarca que vulguin gaudir i compartir bons moments en la millor companyia. Amb motiu dels 75 anys de Ball Pla, de barri viu i compromès amb les tradicions i per tal de fer-lo més especial, s’ha comptat amb el suport total del Consell de Barri de Sant Miquel que ha acordat que sigui una de les accions incloses en el PIAM 2019.


Per a més informació de la festa del barri de Sant Miquel podeu consultar el següent enllaç: 
https://www.elgarrotxi.cat/agenda/festa-major-del-barri-de-sant-miquel-2019-2019-09-27/

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *