Actualitat General — 04 maig 2020

Des del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa s’ha engegat aquesta setmana un projecte de detecció, prevenció i acompanyament a les dones cuidadores de persones en situació de dependència.

Aquest col·lectiu de dones ens preocupa des de fa temps donada la importància de la tasca que fan, sovint massa invisibilitzada i poc valorada, i de les precàries condicions amb les que la realitzen la majoria de vegades. El 2016 ja vam realitzar un informe Les cuidadores 24h que posa de manifest la vulnerabilitat i invisibilitat de les tasques que fan les cuidadores i les necessitats i dificultats amb les que es troben.

Aquest fou el punt de partida de l’inici d’un treball per tal de poder arribar a aquest col·lectiu i donar respostes a les necessitats que s’han detectat. Aquesta preocupació és l’origen d’aquest projecte i arran de l’estat d’alarma i crisi sanitària actual, hem decidit dedicar atenció a aquest col·lectiu.

La finalitat del projecte és poder tenir contacte amb aquestes cuidadores per tal d’oferir-los informació adequada per protegir a les persones que cuiden i protegir-se elles mateixes i oferir-los un acompanyament en aquests moments complicats, en els casos que sigui necessari.

El contacte es fa telefònicament, primer amb la persona dependent, per explicar el projecte i conèixer la seva situació actual i, després, amb la persona cuidadora, tant si és un membre de la família com una persona externa.

Un cop feta la trucada fem arribar a les cuidadores les informacions i recomanacions per a la prevenció del contagi del coronavirus: material de protecció, com actuar en cas d’aïllament, telèfons de contacte… Aquestes recomanacions les ha il·lustrat la Roser Matas per tal de facilitar l’entesa i fer més agradable la lectura.

També es dona resposta a les necessitats que plantegen les cuidadores i s’ofereix material de protecció si no en tenen.

Les trucades s’han començat a fer aquesta setmana a tota la comarca i ja se n’han fet més de 120 estan tenint una bona acollida per part de les cuidadores, les persones en situació de dependència i les seves famílies.

Qualsevol família o persona que vulgui més informació del projecte pot posar-se en contacte amb el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa a través del 972266644.

A més, aquest projecte ha tingut una forta repercussió als mitjans de comunicació. A continuació s’adjunten algunes de les entrevistes que s’han realitzat sobre el porjecte Cuidem les cuidadores: 

Entrevista a Catalunya ràdio

https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/catalunya-al-dia/tenir-cura-de-les-cuidadores-en-temps-de-pandemia/audio/1069344/

 

Entrevista a Ràdio Olot

http://www.radiolot.cat/noticies/el-coronavirus-accentua-la-precarietat-del-mon-de-les-cuidadores/

 

Entrevista a Ràdio Girona

 

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.