Actualitat — 14 juliol 2023

El Festival itinerant de cinemes africans de Catalunya (FICAC) aterra a la Garrotxa aquest estiu.

La primera edició del FICAC, va tenir lloc durant l’any 2022 i van participar 12 municipis, va ser un èxit de públic i les valoracions que es van fer des dels municipis van sigut molt positives. Alguns exemples del que es va dir del FICAC són:

“El FICAC és un projecte innovador i de gran qualitat que ha permès apropar a la nostra ciutadania la producció de cinema africà.”

“El FICAC ha sigut la prova que a través de l’art es pot modificar la imatge negativa que la societat té de l'Àfrica, mostrant diversitat i talent.”

“Aquest festival serveix de referent positiu per a persones de la diàspora africana, obtenint un acte de reconeixement sense exotitzar, simplificar ni estigmatitzar els seus orígens.”

Gràcies a una subvenció de la Diputació de Girona, podem fer arribar el festival a la Garrotxa.Es faran dues projeccions a la nostra comarca.

La primera será a Olot el proper divendres 21 de juliol a les 20h en el marc de la Jornada que organitza l’Associació de Senegalesos d’Olot el día 22 de juliol per donar a conèixer la seva cultura. Es projectarà a la Sala de l’Espai Cràter L’escriptor d’un país sense llibreries, i comptarem amb el seu director, Marc Serena pel debat posterior.

A través d’aquesta sessió es pretén provocar al públic i fer-lo reflexionar sobre el passat colonial espanyol al continent africà. Un fet que continua sense explicar-se als llibres de text de les escoles i instituts.

L’escriptor d’un país sense llibreries (2019) ens endinsa en un dels països més aïllats d’Àfrica, Guinea Equatorial, de la mà de l’escriptor més traduït del país, Juan Tomás

Ávila Laurel, que al 2011 va haver de refugiar-se a Espanya per denunciar la dictadura més longeva del món.

La segona projecció, será divendres 11 d’Agost a Maià de Montcalm, a les piscines, i comptarem amb la col·laboració del centre de menors Mas Teixidor. En aquesta ocasió podrem veure Wallay (2017) ,una pel·lícula de Burkina Faso. El film Wallay és un viatge iniciàtic d’un jove rebel des dels suburbis parisencs fins a la zona rural de Burkina Faso que ens mostra allò quotidià d’una comunitat rural a Àfrica Occidental de la mà de personatges reals i realistes.

El FICAC 2023 té com a objectiu, de nou, arribar a tot el territori català per tal d’apropar a la població les realitats actuals del continent africà i crear un espai privilegiat per donar a conèixer els canvis socials i polítics que s’hi viuen, revisar-ne la història i donar a conèixer l’eclosió artística i estètica que s’hi està experimentant, sempre prioritzant la qualitat cinematogràfica dels títols.

En un context europeu on afloren i es refermen els relats xenòfobs i racistes i els discursos polítics que contribueixen a exacerbar les diferències socials, culturals i econòmiques, el FICAC vol posicionar-se com una eina fonamental per reforçar la cohesió social i crear ponts d’entesa i reflexió, com també per generar sinèrgies, a través de la cultura i del cinema, amb el continent africà i també amb la seva diàspora.

Més informació: https://ficac.cat/

Consorci d’Acció Social de la Garrotxa.

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *