Actualitat — 06 maig 2022

“Construint ponts, trencant barreres”

بناء الجسور وكسر الحواجز

Des de el mes d’agost de 2018 el municipi de Maià de Montcal disposa d’un recurs i/o equipament social dirigit a joves. Concretament adreçat a 20 joves tant menors com majors immigrants no acompanyats procedents majoritàriament del continent Africà.

Poc a poc i des de l’obertura del Centre, se n’han anat polint i superant moments i situacions de dificultat, malestar i incertesa. Tot això ha sigut possible gràcies a la voluntat política de l’Ajuntament, la força veïnal de Maià, la bona disposició de la direcció i professionals socials i educatius del Centre Mas Teixidor i al treball en xarxa i conjunt entre Joventut del Consell Comarcal i les dinamitzadores cíviques del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa.

Des de l’any 2018 fins a dia d’avui han sigut moltes les accions participatives i comunitàries que s’han portat a terme i que ha facilitat el coneixement i l’apropament entre veïns i veïnes que viuen i conviuen al municipi.

El divendres 29 de maig, els joves, veïns de Maià de Montcal que viuen al Centre Mas Teixidor, van voler compartir un Iftar amb la resta del veïnatge del poble. Per a tothom, va significar una experiència on és va posar de relleu la riquesa i diversitat del poble i la predisposició col·lectiva per afavorir i construir ponts i trencar barreres.

Més de 50 persones hem gaudit d’aquesta jornada, més de 50 persones ens hem apropat unes als altres, més de 50 persones ens hem posat nom, més de 50 persones hem fet aprenentatges significatius que segur que d’una manera una altra ens ha canviat la mirada cap altre.

L’Iftar és el trencament del dejuni de la nit del més de Ramada. Durant el Ramadà, els musulmans practicants s’abstenen de menjar i beure durant el dia. El menjar nocturn amb què trenquen el dejuni diari s’anomena iftar, i no cal ser musulmà per participar-hi.

Alguns dels joves del centre d’acollida conjuntament amb membres de l’associació de dones sudsaharianes de Banyoles Legki Yakaru, van a explicar als assistents el que significa per a ells i elles el Ramadà i algunes de les tradicions i rituals del mes sagrat del Ramadà.

Quan comença a sentir-se l’Athan als mòbils dels joves, coneixem la senyal que per a els musulmans practicants significa la crida per l’oració nocturna i el moment de trencar el dejuni, els assistents ens sumen a gaudir col·lectivament del bon menjar que els joves i des de l’associació Legki Yakaru han preparat amb molta il·lusió.

Alguns veïns demanen saber: per quina raó el dejuni s’ha de trencar amb els dàtils?, i el jovent ens expliquen que el profeta Mahoma quan trencava el dejuni ho feia així, primer amb els dàtils acompanyats de laban (yogur) i/o agua tíbia. Entre algunes d’altres curiositats més que han compartit amb nosaltres: “…no és pot practicar relacions sexuals, ni fumar, ni maquillar-se fins al vespre…” ; “…no han de fer el dejuni les persones malaltes o que estan de viatge, els infants, els ancians, les dones durant la menstruació, les embarassades i les lactants…”.

Tot plegat ha sigut un aprenentatge i una experiència que sense cap dubte ha fet més fortes i properes les relacions entre la diversitat i pluralitat de veïns i veïnes que viuen i conviuen al poble de Maià de Montcal. La paraula que més es va sentir a la jornada va ser gràcies i la farem servir per concloure aquesta noticia “GRÀCIES, moltes gràcies”.

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *