Actualitat General — 12 juliol 2019

La presentació de les conclusions de l’estudi EM-Line!, iniciat fa uns mesos entorn l’eficàcia dels tallers de memòria, ha revelat l’eficàcia d’aquests tallers, amb independència del mètode que s’hi utilitzi. L’acte en què es van exposar aquestes conclusions es va realitzar el passat dijous 4 de juliol, al Casal Marià d’Olot, i hi van prendre part la Sra. Imma Muñoz, Regidora d’Acció Social i Cooperació, Igualtat, Barris i Transparència i Participació de l’Ajuntament d’Olot; la Sra. Teia Fàbrega, directora del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa; i el Doctor Jordi Gich, neuropsicòleg de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona.

EM-Line!, és un programa de rehabilitació cognitiva creat per l’equip de neuropsicologia de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta per a pacients neurològics. Es treballa amb ordinador i té diferents nivells de dificultat. Es va demostrar la seva eficàcia en pacients amb esclerosi múltiple, i posteriorment es va plantejar impulsar un estudi per comprovar-ne l’efectivitat en la gent gran sana, de manera que es pogués convertir en un material per utilitzar en els tallers de memòria o des dels mateixos domicilis de les persones. A més de plantejar-se aquesta qüestió, es va voler rectificar l’eficaç dels tallers tradicionals més enllà del benefici socialitzador.

Quan parlem dels tallers de memòria tradicionals, ens referim als tallers que el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, conjuntament amb els professionals de la Residència Montsacopa, van iniciar fa divuit anys a diferents casals d’Olot i de la comarca. Aquest curs 2018-2019 s’ha arribat a un total de 361 participants.

En aquest estudi hi han col·laborat 71 persones voluntàries, algunes de les quals són participants dels tallers de memòria tradicionals d’anys anteriors i d’altres persones que no. Aleatòriament, es van distribuir aquestes persones en tres grups, que durant tres mesos van seguir diferents mètodes: un grup va treballar amb el mètode d’EM-Line!, un altre amb el mètode de tallers de memòria tradicionals i un últim va ser el grup de placebo actiu, que aparentment no rebia una estimulació activa.

L’estudi va seguir el següent mètode: es va realitzar dues exploracions neuropsicològiques a tots els participants una prèvia a l’inici dels tallers i una altra en finalitzar les sessions.

A continuació, us resumim algunes de les conclusions a les quals s’ha arribat amb l’estudi:

  • Tots tres mètodes funcionen igual de bé per millorar la memòria.
  • Els participants dels grups placebo actiu i tradicional són els que tenen major percepció d’autoeficàcia. També són els grups que expressen més satisfacció amb els tallers realitzats.
  • Tots els participants a l’estudi creuen que el taller els ha ajudat a millorar la seva memòria, sigui quin sigui el mètode utilitzat.
  • Els participants del grup EM-Line!, tenen menys queixes subjectives de memòria després de realitzar el taller.
  • Cal destacar la gran adhesió dels participants als tallers tradicionals. De fet, hi ha persones que participen en els tallers de memòria des de fa anys, algunes des dels inicis.

Per últim, cal apuntar que els participants a l’estudi que ho desitgin podran rebre els resultats de les seves exploracions individuals, ho hauran de demanar a la residència Montsacopa abans de finals d’agost.

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *