Actualitat General — 15 maig 2024

El Centre Cívic ‘La Cooperativa’ de les Planes d’Hostoles ha acollit aquest dimarts 14 de maig la presentació de la memòria d’activitat del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa durant el 2023, any en què el CASG ha celebrat els 25 anys d’història. L’any 1998, el Consell Comarcal de la Garrotxa i l’Ajuntament d’Olot van posar en marxa aquest organisme amb la voluntat de treballar de manera coordinada en la prestació dels serveis socials als municipis de la comarca. Any rere any, el Consorci atén les necessitats i les realitats socials de les persones per millorar el seu benestar i contribuir a la cohesió social.

Durant el 2023, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa ha atès a 11.239 persones. D’aquestes, un 36% tenen més de 65 anys i es continua constatant un augment d’atencions a persones que viuen soles. En relació a les problemàtiques ateses continuen destacant les associades a la salut, mancances socials i dificultats en les relacions familiars i socials.

Cal destacar també que 4.121 persones han participat en espais per crear vincles i treballar necessitats de manera col·lectiva. Algunes en processos d’informació i orientació, altres en formacions i projectes de sensibilització. Més de 200 famílies han fet processos per millorar la convivència veïnal. També s’han acostat al Consorci 161 entitats comarcals sobretot demanant assessorament o per crear xarxa amb altres associacions.

Podem constatar que, a partir de les dades d’atenció d’aquest 2023, els grans reptes socials que ha d’encarar la comarca passen per:  

  • La importància de continuar posant el focus en l’atenció a les persones grans dependents i a les persones que les cuiden. No podem obviar que estem en un moment important en relació al model de cures i a com volem envellir que passa, segurament, per un canvi i transformació important.
  • El creixement del nombre de persones i famílies amb situació de pobresa. Tot i ser una comarca amb un índex d’atur baix, no podem oblidar que hi ha famílies amb situacions de precarietat important. Cal mirar no només d’acompanyar-les, sinó de revertir en la mesura que sigui possible la seva situació, especialment en els casos en què hi ha infants i on, per tant, la igualtat d’oportunitats socials i educatives en queda molt tocada.
  • L’augment de l’arribada de persones a la comarca, persones que fugen de guerres i violències i que venen a trobar aquí una millora personal i familiar. Tot i que aquest 2023 ha posat de manifest un manteniment de les xifres d’aquesta arribada, la gestió d’aquesta diversitat i el treball incansable per la convivència són també un dels reptes clau d’aquí en endavant.
  • Finalment, l’atenció i erradicació de les violències ha de ser també un dels eixos de treball comarcals per tal de lluitar per una societat que vetlli pels drets essencials com són el respecte a la igualtat de gènere o les polítiques LGTBI.

Podeu consultar la memòria completa en aquest enllaç: Memòria interactiva CASG 2023

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *