Actualitat — 31 maig 2022

L’any 2020, els ajuntaments de la Garrotxa, coordinats per professionals del Consorci d’Acció Social van iniciar un treball conjunt i coordinat per difondre i treballar en la prevenció de les violències masclistes i LGTBIfòbiques. D’aquesta unió d’esforços va sorgir la campanya Retalla les violències, enganxa les cures, amb l’objectiu de contribuir a la identificació, la transformació i l’erradicació de les violències de gènere a la Garrotxa. Enguany aquesta campanya arriba a la seva tercera edició amb un gran èxit de participació.

·        Balanç de la campanya 2021.

En relació a l’edició anterior, la campanya es va centrar en la realització d’activitats culturals obertes a tota la ciutadania, posant el focus en la cultura com a eina per canviar el món i oferir una visió d’aquest lliure de violència. Així, al llarg de la campanya 2021, la cultura feminista va ser l’eix central de Retalla les violències, enganxa les cures, posant èmfasi en la defensa dels drets culturals, en la garantia a l’accés, la participació i la contribució a la cultura, des de paràmetres de diversitat, equitat i sostenibilitat.

A la campanya 2021 van participar-hi els 21 municipis de la comarca, realitzant-se tretze espectacles, que van comptar amb la participació de sis companyies diferents i amb un total de 700 persones participants en alguna de les activitats programades. Sobre els espectacles, aquests van ser: Una nit amb Març Llinàs, Març LLinàs (2), Espolsant la pols, Eloi Martín (1), La veritat de les princeses, La Boia Teatre (3), Colorete colorado, Personaje-personaje (1), Monòlegs a la plaça, Nus Comperativa (5), Ritos de amor y Guerra, Comando Señoras (1).

A través d’aquests espectacles culturals s’han tractat temes tan diversos com els estereotips i rols de gènere (les violències vers les dones, l’assetjament a l’espai públic, l’alletament a l’espai públic), la divisió sexual del treball i conciliació laboral, familiar i comunitària, el dret al propi cos (els drets sexuals, la sexualitat des del plaer), la diversitat afectiva, sexual i de gènere (l’homofòbia: gaifòbia, lesbofòbia i bifòbia, la transsexualitat, el binarisme de gènere, el travestisme) la normalització i exclusions (el feminisme interseccional), les respostes col·lectives a les desigualtats i violències masclistes i LGTBIfòbiques (més enllà del victimisme i des de la corresponsabilitat individual i comunitària). En resum, les temàtiques tractades, molt diverses, són imprescindibles per assolir una societat igualitària i lliure de violències de gènere.

Més enllà dels propis espectacles, la campanya també va incloure una formació sobre “Feminisme interseccional”, orientat a entitats i al que van participar representants de quinze associacions com Dones Alba, Grup de dones de Sant Feliu, Grup de dones de Besalú i també persones a títol individual vinculades al SIAD. A més, la campanya inclou un vídeo resum dels participants en la mateixa, basada en les més de vint entrevistes realitzades a personal tècnic, polític o ciutadania.

Finalment, també es van elaborar diversos materials derivats de la campanya, com una revista-fanzine Per a un cultura feminista amb conclusions de la campanya, un vídeo amb eslògans Retalla les violències, enganxa les cures i un vídeo-resum Retalla les violències, enganxa les cures.

·        Novetats de la campanya 2022.

Per aquest 2022, la iniciativa promou la prevenció de les violències masclistes i LGTBIfòbiques des de la perspectiva comunitària, posant l’accent en l’apoderament individual i comunitari, reforçant els vincles i potenciant estratègies i pràctiques compartides, reconeixent i celebrant el treball de prevenció de les violències de gènere i de promoció d’igualtat i de diversitat que desenvolupen els col·lectius i entitats feministes de la Garrotxa, i contribuint a enfortir i impulsar nous processos i relacions comunitàries amb perspectiva feminista interseccional.

Les principals actuacions que es plantegen en aquesta tercera edició de la campanya

Retalla les violències, enganxa les cures són:

  1. La creació d’un laboratori de pràctiques feministes, basat en trobades mensuals a diferents pobles de la Garrotxa. Són trobades que incorporen espais de formació, d’intercanvi i d’expressió artística dinamitzats i espais de relació més informals. Cada procés es pensarà de forma específica, en funció dels interessos, necessitats i desitjos de les persones participants. El resultat de cada procés s’elaborarà com un material pedagògic i artístic per compartir amb el veïnat de la Garrotxa.

En aquesta apartat es crearà un espai específicament pensat per a joves entre 15 i 21 anys aproximadament, dels diferents pobles de la Garrotxa, que es trobaran cada primer dissabte de mes de 12 a 17h. A més dels joves, també es plantejarà un procés adreçat a dones, grups de dones i entitat feministes i LGTBI+ de la Garrotxa i totes aquelles entitats i/o persones que a títol individual vulguin compartir un espai d’aprenentatge, relació i d’intercanvi d’experiències, metodologies i d’estratègies de dinamització comunitària en l’abordatge de les violències de gènere. Es treballarà des d’una perspectiva feminista, interseccional, comunitària i artística. Les trobades son un diumenge de mes, també de les 12 a les 17h.

  1. La posada en marxa de processos per repensar les polítiques de gènere a la Garrotxa. Aquest objectiu passa per dur a terme formació per aplicar la perspectiva de gènere en les polítiques públiques. Adreçada a personal tècnic de l’àmbit local i comarcal de la Garrotxa i també a personal polític de l’àmbit local i comarcal.

Respecte al personal tècnic, ja s’han fet dues sessions formatives amb Lo Relacional el mes de març i maig sota el títol: Perspectiva de gènere, de la teoria a la pràctica, on han participat 50 professionals de la comarca. Per la seva banda, en Miquel Missé va ser el responsable de la formació al personal polític, amb més d’una vintena de participants.

  1. Accions per abordar les violències sexuals i LGTBIFòbiques en espais d’oci nocturn. Aquestes accions inclouen formació sobre dispensació responsable de l’alcohol amb l’Agencia de Salut Pública i sobre prevenció i abordatge de les violències masclistes facilitat per entitats especialitzades en violències sexuals en espais d’oci nocturn i assessorament personalitzat amb l’Observatorio Noctambul@s. Les dates definides són el 21 i 28 de juny i el 4 de juliol de les 18 a les 20 hores. Aquesta formació s’adreça a les com entitats, comissions de festes, col·lectius, clubs, serveis municipals i persones a títol individual.

També s’inclou en aquest apartat l’establiment dels Punt lila com a espais de sensibilització i atenció amb professionals especialitzades i amb marxandatge creat a la comarca, aquesta iniciativa de procés va vinculada a la formació ja esmentada. L’entitat que lidera aqueta iniciativa és la Cooperativa Cúrcuma, acció, diversitat i transformació amb perspectiva de gènere.

  1. Altres accions específiques en funció de les necessitats dels municipis. Que decidiran a nivell individual i amb el suport dels professionals del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa.

Aquesta tercera edició està dissenyada i implementada per Lo Relacional en coordinació amb el SIAD i el SAI de la Garrotxa, i està finançada a través del Pacto de Estado contra la violència de género del Ministerio de Igualdad i l’Institut Català de les Dones i s’organitza des dels 21 ajuntaments de la comarca, el Consell Comarcal de la Garrotxa i el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa.

Podeu consultar tota la informació de la campanya a:

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *