Actualitat General — 26 novembre 2019
  • La regidoria d’Igualtat de Gènere s’adhereix a les activitats organitzades per les diferents entitats coincidint amb el Dia Internacional per a l’eliminació envers les dones i programa activitats per aquests propers dies.
  • Una de les mesures impulsades per la regidoria va ser el Punt Lila de Festes del Tura. Durant 4 nits, 1.700 persones es van acostar a aquest espai sobretot per agrair la iniciativa i demanar informació. També es van recollir 22 atencions per diferents conductes.

Aquest 25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones la Regidoria d’Igualtat de Gènere ha volgut donar a conèixer les activitats programades coincidint amb aquesta jornada. Una pancarta amb el lema “Volem vides dignes i lliures de violència” presideix la façana de l’Ajuntament que ha optat per organitzar activitats de cara al proper mes de desembre. En concret, els actes següents: 

  • una sessió formativa i de sensibilització el personal polític i tècnic d’Olot i comarca que tindrà lloc el 16 de desembre de 11 a 14h
  • un acte de sensibilització obert a tota la població (entitats i ciutadania) el dilluns 16 de desembre a les 18h a la Sala El Torín d’Olot

Les dues activitats es faran al El Torín i seran impartides per Irantzu Varela, periodista i militant feminista, coordinadora de Faktoria Lila, creadora del microespai feminista El Tornillo de La Frontera i col·laboradora del diari digital Pikara Magazine. L’assistència és gratuïta, però cal inscriure’s a https://forms.gle/1PUfLXRfpkBeEN4X7

El Punt Lila a les Festes del Tura 2019

Una de les novetats de les Festes del Tura ha estat la implementació d’un Punt Lila. En una carpa situada al Firal petit es va posar en marxa aquest espai amb una doble finalitat: d’una banda informar, sensibilitzar i generar reflexió per prevenir les violències masclistes i la LGTBIfòbia i alhora poder apropar recursos disponibles a la zona en relació a les violències; i per altra banda, intervenir en casos d’agressió a través de l’atenció i acompanyament psicològic i educatiu.

Cal remarcar que la implementació d’un Punt Lila evidencia que patim una situació estructural de desigualtat política i social que afecta principalment a les dones.

Durant les 4 nits de Festes s’hi van adreçar unes 1.700 persones. La majoria d’elles, noies joves que s’hi apropaven per agrair la iniciativa i mostrar el seu interès per aquesta qüestió. En total es van fer 22 atencions a dones d’edats compreses entres els 14 i 40 anys. D’aquestes, 13 van ser conductes amb què es van trobar per Festes (comentaris obscens, tocaments indesitjats, intimidació, invasió de l’espai, exhibicions corporals, violència física, insults homòfobs-lesbofòbia) i la resta -9- van ser testimonis d’agressions rebudes en altres contextos, alguns d’ells en altres festes majors d’altres pobles de la comarca.

Dels testimonis de les dones recollits en el Punt Lila de Festes remarquem que no es denuncia per por o vergonya, que els assetjaments o agressions deixen seqüeles de llarga durada i que es viu sentiment d’indefensió.

Les professionals que van estar al punt constaten, en base a les atencions realitzades, que prevalen les relacions sexuals basades en el domini de l’home sobre la dona; de com molts joves (nois) reprodueixen aquesta dinàmica relacional inconscientment, i/o reaccionen amb violència si algú del seu entorn (noi/home) ho fa. Remarquem dues percepcions molt diferenciades, per una part noies validen i agraeixen l’espai, i per l’altra nois que qüestionen i menystenen les violències i l’espai.

S’ha fet una bona valoració del Punt Lila de Festes del Tura i cal seguir treballant de manera transversal perquè res  vinculat a les festes atempti o degradi la dignitat i la llibertat de les persones, especialment les dones.

A més de la valoració del Punt Lila també s’acorda com a reptes pendents de les Festes i en qualsevol àmbit de la societat:

  • interpel·lar més directament als homes i a totes aquelles persones que reprodueixen conductes i actituds patriarcals i masclistes
  • prendre consciència sobre com reproduïm la violència masclista i sexual en qualsevol àmbit de la vida quotidiana
  • responsabilitzar-nos col·lectivament en anar escurçant les desigualtats existents
  • sargir les ferides mentre teixim unes relacions lliures i respectuoses, on el bon tracte impregni tots els espais, tan públics com privats 

Olot, 25 de novembre de 2019

 

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *