Actualitat — 26 març 2018
xerrada_dixit_vic

El passat 16 de març a la tarda vàrem assistir a la conferència “Expressió sexual en residències de gent gran: barreres i estratègies per superar-les” a càrrec de Feliciano Villar, organitzada per DIXIT Vic i duta a terme a la Universitat de Vic.

Villar va iniciar la conferència contextualitzant la sexualitat com a dret universal reconegut per la OMS i com a dimensió humana que ens acompanya al llarg de la vida.

Una sexualitat activa, sentida i consentida aporta salut i qualitat de vida a les persones grans que sentin aquest impuls. Malauradament, quan algú ingressa en un centre residencial, aquest és un dels drets que se sol quedar a la porta d’entrada.

Els diferents perfils de les persones grans, el disseny dels centres, la filosofia de les cures i l’atenció, les actituds dels equips de professionals, de les famílies i de les altres persones residents són barreres que cal vèncer, però, com fer-ho?

Moltes vegades les realitats individuals i subjectives i les complexes situacions que es poden presentar no són susceptibles de protocolarització. Feliciano no fa cap proposta concreta, però aposta per la formació de les diferents persones implicades i insta a la deliberació basada en la bioètica i altres principis ètics més complexes. Tot, entrellaçat amb la història de vida i la història sexual de la persona i tenint en compte el context i les circumstàncies concretes de cada situació. Aquesta estratègia pot ajudar a prendre les decisions més beneficioses per a la persona i, alhora, per a les persones que conviuen amb ella. Però aquí encara hi falta un aspecte, el més important: no només es tracte d’una deliberació entre professionals, al centre de tot hi ha d’haver la persona. La persona i la seva capacitat de decidir.

Però, i si una persona conviu amb una demència? A la conferència es parla de pressuposar que la persona està en la relació de manera consentida i només s’hauria d’intervenir si es detectessin indicis de no ser-ho.

Si vols veure el vídeo de la conferència, clica aquí.

Per aprofundir més en els conceptes i idees transmesos en la conferència es pot consultar la guia Sexualidad en entornos residenciales de personas mayores. Guía de actuación para profesionales de la Fundación Pilares para la autonomía personal.

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *