
El 17 de maig es celebra el Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Lesbofòbia, la Transfòbia, la Bifòbia i la Interfòbia i té com objectiu conscienciar sobre les violències i discriminacions que pateixen les persones del col·lectiu LGBTI+ arreu, en tots els àmbits.
El 17 de maig se celebra el Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia, terme que es refereix a les agressions, violències i/o discriminacions contra les persones per raó de la seva orientació sexual, identitat o expressió de gènere. La data recorda l’efemèride de 1990 en què l’Assemblea General de l’Organització Mundial de la Salut va eliminar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals. Adjuntem el manifest d’enguany en aquest enllaç.
El SAI Garrotxa (Servei d’Atenció Integral) aposta per la responsabilitat compartida de tota la població per tal de reconèixer, garantir i fer efectius els drets de les persones LGTBIQ+. El SAI és un servei adreçat a tota la població i molt especialment a aquelles persones que hagin patit, pateixin o siguin susceptibles de patir qualsevol situació de discriminació per LGTBIfòbia. El servei ofereix:
- Informació i assessorament en qüestions relacionades amb la diversitat afectiva, sexual i de gènere.
- Recull incidències relacionada amb aquest tema.
- Acompanyament a persones que estan patint algun tipus de discriminació i volen efectuar una denuncia, a nivell administratiu, penal o laboral.
- Atenció social, acompanyament psicològic o terapèutic, o assessorament jurídic.
- Sensibilització a la població de la comarca de l’existència de la diversitat sexual i de gènere i de que aquestes persones poden demanar recolzament específic i poden presentar denúncies per discriminació per raó d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.
- Recursos LGTBI als diferents serveis i equipaments de la població.
L’any 2024, el SAI ha atès un total de50 persones, amb les quals s’han fet 118 atencions individuals i/o familiars i 47 espais de seguiment. Aquestes s’han adreçat al servei per rebre atenció per qüestions relacionades amb la pertinença al col·lectiu LGTBI+, per acompanyament a processos identitaris o d’orientació sexual, per haver patit alguna discriminació i per canvis documentals. En relació amb el perfil de la població atesa, s’ha continuat amb la tònica d’anys anteriors: homes gais de diferents orígens i d’edats compreses entre els 23 i els 50 anys —alguns d’ells nois joves que han marxat del seu país d’origen per homofòbia—, persones trans* joves i familiars d’aquestes, i dones trans* d’origen llatinoamericà. S’ha fet l’acompanyament psicosocial a 34 persones.
Aquest any el servei, com a novetat, també ha atès de manera grupal persones adultes i joves. Arran de la petició de persones ateses de manera individual es planteja la creació d’un grup jove queer amb l’objectiu de generar espais de confiança on compartir inquietuds, vincular-se amb altres joves que desafien la cisheteronorma i donar a conèixer referents positius diversos.
L’atenció és a hores convingudes, és imprescindible demanar cita prèvia presencialment al Consorci d’Acció Social de la Garrotxa (Plaça Palau, 8 d’Olot), per telèfon al 972266644 – 679698447 o per correu electrònic a sai@casg.cat.
Últims comentaris