
El passat 15 de març, un grup de professionals del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa (CASG) vam assistir a la conferència “La intervenció amb famílies des de la innovació. El diàleg en el treball social”, organitzada per la UVIC i el Consell Comarcal d’Osona, amb motiu del Dia Internacional del Treball Social. L’objectiu principal de la conferència va ser conèixer i treballar la metodologia d’intervenció en el model de Family Group Conference (FGC).
La sessió de treball es va dividir en dos grans blocs: en la primera part, liderada per la treballadora i pedagoga social Martina Erpenbeck, vam aprofundir en el concepte de la FGC, i, en la segona, es va presentar una experiència pràctica de la FGC. Seguidament vàrem fer un taller per posar en pràctica el model d’intervenció sobre un cas pràctic. Aquesta segona part va ser liderada per l’Equip d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA) de l’Alt Empordà, el Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE) l’Albera i la Sra. Erpenbeck.
El concepte de Family Group Conference (conferència de grup familiar) neix a Nova Zelanda a la dècada dels anys 80. Aquesta eina es crea per donar resposta a les tribus maoris, que creien fermament que les lleis de benestar infantil del seu país no reflectien una comprensió real de les seves tradicions de parentesc, i molts cops els menors maoris en situació de risc eren institucionalitzats en famílies “blanques” sense tenir en consideració la família biològica; es podia parlar, doncs, de racisme institucional.
El Family Group Conference és una eina d’intervenció el nucli principal de la qual és la família i el/s menors. El FGC es basa en un procés de presa de decisions, les quals s’engloben i es prenen dins d’una mateixa reunió, en la qual la família nuclear i extensa prepara el que s’anomena pla d’acció familiar, amb l’objectiu de garantir la protecció i la cura dels menors de la família que, en el moment que es realitza, es troben en una situació de risc o de desemparament. La família és el centre de la planificació de la intervenció, amb el suport, els recursos i les orientacions necessàries proporcionades pels tècnics dels organismes públics del sistema de protecció infantil (Serveis Socials, EAIA, etc.). El FGC segueix diverses fases:
- PREPARACIÓ: Es busca un facilitador (persona neutral que acompanyarà la família en aquest procés), el qual identifica la xarxa familiar i les persones significatives que el menor decideix que estiguin presents en la reunió. Es decideix lloc, dia i hora.
- INTERCANVI D’INFORMACIÓ: Primera fase de la reunió. Els professionals exposen els elements de risc i dany envers el menor i quines són les seves responsabilitats, i de quins recursos disposen perquè la família pugui elaborar el pla d’actuació familiar (PAF).
- TEMPS PRIVAT FAMÍLIA: Segona fase de la reunió. Únicament a la família se li deixa temps de reflexió per elaborar el PAF; tots els membres de la família s’han de posar d’acord amb els objectius que es plantegin.
- PRESENTACIÓ I ACORD DEL PLA: Última fase de la reunió. La família exposa el pla als professionals, els quals l’acceptaran, sempre que es protegeixi i vetlli pel benestar del menor.
En la segona fase de la sessió les professionals de l’EAIA de l’Alt Empordà i dels CRAE l’Albera ens exposen en primera persona un cas que van resoldre conjuntament utilitzant aquest model d’intervenció. Ens van explicar com ho varen portar a terme, les dificultats amb les quals es van trobar, com les van resoldre i els grans resultats que varen obtenir.
Per acabar amb la jornada, aquestes mateixes professionals ens van exposar un altre cas, amb què també volen treballar mitjançant el FGC i, entre tots, a partir de la posada en escena amb el joc de rol (roleplaying) i amb la supervisió de la Sra. Erpenberck vam poder experimentar i situar-nos en el model d’intervenció del Family Group Conference.
El FGC és un model d’intervenció dels molts que podem conèixer i/o utilitzar, amb la petita i gran diferència que les persones principals per dissenyar-la i portar-la a terme són la família mateix i els menors, que en realitat són qui saben més de la seva pròpia vida… Reflexionem-hi!
Maria Arias, educadora social del Centre Obert del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa
Últims comentaris