Bloc General — 08 març 2021

Avui és 8 de març, el Dia Internacional de les Dones.

Volem aprofitar aquest dia per fer balanç de la campanya de prevenció de les violències i la promoció dels bons tractes que s’ha dut a terme a la comarca de la Garrotxa, i de com els Ajuntaments s’han bolcat en participar-hi. Per seguir lluitant pels drets de les dones i per poder viure lliures de violències.

El passat mes d’octubre, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa amb la participació dels ajuntaments de Argelaguer, Beuda, les Preses, Maià de Montcal, Mieres, Olot, Sales de Llierca, Sant Feliu de Pallerols, Sant Ferriol, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan les Fonts, la Vall de Bianya i la Vall d’en Bas vàrem posar en marxa la campanya de sensibilització envers les violències masclistes i l’LGTBI-fòbiques sota el títol “Retalla les violències. Enganxa les cures”. 

Aquesta campanya, que comptava amb el finançament del Pacto de Estado i l’Institut Català de les Dones de la Generalitat de Catalunya, tenia per objectiu posar a l’imaginari col·lectiu les moltes manifestacions de violències de gènere existents a l’actualitat, per tal de poder identificar desigualtats, discriminacions, exclusions i violències del sistema. Violències envers les nenes, noies, dones, però també envers lesbianes, gais, bisexuals, asexuals, trans*, persones amb expressions de gènere no binàries, intersexuals, homes que expressen masculinitats no normatives… Violències físiques, psicològiques, simbòliques, sexuals, lingüístiques o institucionals que també es donen a l’entorn laboral, al carrer, a les escoles, als centres de salut, als mitjans de comunicació o a les institucions públiques.

Lluitar contra les violències de gènere, les masclistes i les LGTBI-fòbiques, és una responsabilitat compartida. La campanya “Retalla les violències, enganxa les cures” ha estat un exercici de corresponsabilitat i col·laboració entre institucions públiques, recursos tècnics i ciutadania (organitzada i individual) per rebutjar qualsevol forma de violència de gènere, afavorir unes relacions lliures i igualitàries basades en les cures, i celebrar la diversitat afectiva, sexual i de gènere.

Finalitzada aquesta edició de la campanya “Retalla les violències. Enganxa les cures” que ha coordinat el col·lectiu Lo Relacional, cal destacar les accions realitzades, que es resumeixen en tres blocs:

  • Repartiment bústia a bústia de 22.500 tríptics informatiu dels serveis d’atenció: SAI i SIAD (Servei d’Informació i Atenció a la Dona) amb explicació de la campanya acompanyat d’un quadern de joc i cartells per penjar a llocs visibles del poble.
  • Acció comunitària en format taller o activitats de carrer. Se n’han fet 13 en total i s’han explicat i difós a través de les revistes municipals.
  • Formació introductòria a personal polític i tècnic sobre polítiques de gènere, en els quals hi ha participat 60 professionals i 29 càrrecs electes.

A més, gràcies a la campanya s’han elaborat dos materials conjunts: un vídeo resum de la campanya i una revista fanzín amb el material visual de les accions portades a terme. Tot el material derivat de la campanya “Retalla les violències. Enganxa les cures” es trobarà  penjat al blog de la campanya. https://garrotxasenseviolencies.wordpress.com/

En relació a l’any 2021, l’objectiu és la continuïtat de la campanya amb noves accions, donada l’acollida per part de la ciutadania i la implicació de tots els ajuntaments de la comarca. En aquesta nova edició, en la que ja s’hi està treballant, seran tots els ajuntaments de la Garrotxa els que participaran de manera conjunta (recordem que l’any 2020, els que no van participar ja havien realitzat accions de sensibilització de manera individual).

Per fer possible aquesta acció global, les accions es pactaran d’acord amb un document comarcal, que compti amb el consens de tots els municipis, que estableixi les directrius en quant a les polítiques de gènere a la comarca els pròxims 4 anys.

Així, el balanç de la campanya “Retalla les violències. Enganxa les cures” és molt positiu i marca una fita més en la feina que des  del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa portem duent a terme des de fa molts anys a la comarca, per tal d’eradicar qualsevol tipus de violència masclista a la societat.

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.