Bloc — 02 juliol 2012

Gairebé 2,2 milions de nens viuen per sota del llindar de la pobresa a Espanya. Aquesta xifra suposa 205.000 menors més que fa dos anys, segons l’informe “Infància a Espanya 2012-2013” que fa uns dies va presentar Unicef Espanya, i on s’alerta que per primera vegada els menors es converteixen en el col·lectiu més pobre al país i en el més afectat per la crisi econòmica.

Algunes de les dades més rellevants de l’informe són:

  • La pobresa infantil, estabilitzada durant anys entorn del 24% de la població menor d’edat, ha superat el 26%.
  • El nombre de llars amb nens amb tots els seus membres adults sense treball ha crescut un 120% entre 2007 i 2010.
  • La pobresa crònica ha augmentat un 53% en tres anys (aquells que porten tres dels quatre últims anys sota el llindar de la pobresa).
  • La crisis va començar afectant les activitats d’oci dels nens però s’ha estès també a l’educació, la participació en activitats extraescolars i l’alimentació.

Així, l’informe destaca que els nens pateixen l’increment d’estrès dels adults, que s’incrementa el nivell de tensió en les relacions familiars i que es modifiquen les expectatives de futur de pares i fills, la qual cosa provoca que canviïn els rols dels adults i molts dels nens se sentin culpables de la situació creada.

Per Unicef aquestes xifres fan necessari protegir els drets dels nens i defensa que el cost social i econòmic de no intervenir a mitjà i llarg termini és molt alt. D’aquesta manera, assenyala que és urgent i important apostar per la infància i demana que les polítiques de la infància tornin a l’agenda política perquè l’aposta per aquest col·lectiu és “estratègica i conservadora”.

En aquest sentit, a Catalunya, la situació és similar i en aquests moments el Departament de Benestar Social i Família està treballant en la confecció del Pacte per a la Infància. Segons s’afirma la proposta d’aquest pacte duu implícita la necessitat d’un compromís de tota la societat de fer passes endavant en favor de la infància per fer que guanyi centralitat i sigui més visible a la nostra societat.”

A la nostra comarca, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i l’Ajuntament d’Olot estan treballant per redactar el Pla d’Infància de la ciutat d’Olot, un document que ha de permetre traçar les prioritats en el camp de la infància pels propers anys. S’espera que a finals de l’any 2012 o principis del 2013 el pla estigui aprovat.

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *