Bloc General — 17 octubre 2022
  • Del 2 a l’11 de novembre, Espai Cràter, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i la Universitat Autònoma de Barcelona organitzen una jornada i tres tallers, així com una estada temàtica a Faberllull
  • “Repensant llocs per viure” és el primer projecte fruit del conveni entre l’Ajuntament d’Olot i la Universitat Autònoma de Barcelona
  • Les activitats volen incrementar la consciència sobre la relació entre el benestar emocional i el paisatge

L’Espai Cràter, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), organitzen un conjunt d’activitats sobre paisatge, innovació social i benestar emocional sota el títol “Repensant llocs per viure”. És el primer projecte fruit del conveni entre l’Ajuntament d’Olot i la UAB, signat divendres passat, i tindrà lloc aquest mes de novembre, aprofitant l’estada d’onze experts en aquestes temàtiques a la residència Faberllull.

El paisatge com a element de creació d’identitats individuals i col·lectives

El paisatge és la mostra del comportament de les societats en un lloc i moment determinats. Esdevé un repositori de significats que permeten identificar-nos com a col·lectiu. El paisatge és, per tant, un element de cohesió i de creació d’identitats individuals i col·lectives. Això no obstant, la percepció i l’experiència del mateix paisatge és diferent segons els antecedents de la persona que el viu.

Les activitats a l’entorn del projecte “Repensant llocs per viure” tenen l’objectiu d’incrementar la consciència sobre la relació entre el benestar emocional i el paisatge. A més, les metodologies d’innovació social i els laboratoris ciutadans desplegades els darrers anys arreu del món poden ser eines de millora qualitativa per replantejar el paisatge, fer-lo inclusiu i per a tothom.

Aquestes metodologies seran presents al llarg de totes les activitats amb l’objectiu de testejar-les i debatre sobre la seva idoneïtat en cada context.

Una jornada per presentar metodologies i projectes i casos d’èxit

El divendres 4 de novembre, al matí, la Sala Magma de l’Espai Cràter acollirà una jornada tècnica en la qual es presentaran metodologies de participació i innovació social i ciutadania, i s’explicaran dos casos d’èxit: el Centre de vida comunitària del barri de Trinitat Vella de Barcelona i el projecte “Circula cultura”, de converses amb joves sobre els espais públics. També hi haurà un diàleg sobre la geografia urbana i el benestar emocional dels joves.

Tallers itinerants per veure, viure i sentir la ciutat

Els dies 3, 4 i 5 de novembre, tindran lloc tres tallers per promoure la co-ideació de solucions a l’entorn de tres espais de la ciutat d’Olot: el parc de l’Espai Cràter, el Barri Vell i el barri de Pequín. L’objectiu és conversar i aportar diferents visions als reptes que es plantegen a l’entorn de l’espai públic i del paisatge urbà. Els tallers comptaran amb experts que facilitaran la dinàmica de grup.

L’assistència a la jornada i als tallers és gratuïta però cal inscriure’s enviant un correu a sau.crater@olot.cat. Les places són limitades. La programació completa es pot consultar a la pàgina web d’Espai Cràter.

La llavor del projecte: “Salut Mental i Paisatge”

“Repensant llocs per viure” neix a partir de la iniciativa “Salut mental i paisatge”, impulsada l’any 2021 també des d’Espai Cràter amb la col·laboració directa de la Universitat Autònoma de Barcelona, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, ADRINOC i la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. La idea va néixer per identificar els principals reptes i sub-reptes que tenim a la comarca en matèria de salut mental i veure com des del paisatge s’hi pot donar resposta, a través de la metodologia design thinking.

El projecte “Repensant llocs per viure” es vincula directament amb alguns dels reptes del pla estratègic participatiu Fem Garrotxa. Treballa per la gestió de l’espai públic i, més concretament, pel foment de la relació individual i comunitària amb l’entorn.

Tota la informació a espaicrater.com.

Olot, 7 d’octubre de 2022

Per a més informació:

Núria Llop (Comunicació Espai Cràter)

nuria.llop@olot.cat | 696 487 412

espaicrater.com | @espai_crater

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *