Bloc General — 24 novembre 2019

Una de les novetats  de les  festes del Tura d’enguany ha estat la implementació d’un Punt Lila a la ciutat d’Olot, tot i la bona iniciativa cal remarcar que això evidencia que patim una situació estructural de desigualtat política i social que afecta principalment, però no només, a les dones. I quan diem dones parlem de totes les dones, perquè som objecte de violència o podem arribar a ser-ho pel simple fet de ser dones, i algunes amb agreujants pel fet de ser migrades, racialitzades, trans, lesbianes (altres del col·lectiu LGTBI+ també), amb diversitat funcional, d’edat avançada, etc.

És per aquesta raó que es fa necessari oferir un espai d’atenció que pugui recollir les veus i testimonis de les dones i persones víctimes o supervivents d’haver patit agressions o assetjament masclista, i més específicament violència sexual. També per prevenir les violències, per oferir la percepció d’un espai d’oci segur on es validen els relats de les agressions patides.

La valoració general del Punt Lila és molt positiva, durant les 4 nits de festes s’hi van adreçar unes 1.700 persones. La majoria d’elles agraeixen la iniciativa i es reitera que hi ha població jove molt interessada en aquest tema, especialment noies.

Es va fer 22 atencions a dones d’edats compreses entres el 14 i els 40 anys. 13 van ser d’agressions durant les festes (comentaris obscens, tocaments indesitjats i assetjament sexualintimidació, invasió de l’espai, amenaces, exhibicions corporals, violència físicacrits, insults homòfobs -lesbofòbia- i intimidació, agressions verbals i comentaris sexuals) la resta –9- van ser testimonis d’agressions rebudes en altres contextos, alguns d’ells festes majors d’altres pobles de la comarca. Dels testimonis de les dones remarquem que:

  • no es denuncia per por o vergonya,
  • que els assetjaments o agressions deixen seqüeles de llarga durada,
  • i que es viu sentiment de indefensió.

Les professionals del Punt Lila constaten, en base a les atencions realitzades, que prevalen les relacions sexuals basades en el domini de l’home sobre la dona; de com molts joves (nois) reprodueixen aquesta dinàmica relacional inconscientment, i/o reaccionen amb violència si algú del seu entorn (noi/home) ho fa. Remarquem dues percepcions molt diferenciades, per una part noies validen i agraeixen l’espai, i per l’altra nois que qüestionen i menystenen les violències i l’espai.

El repte que tenim com a ciutadania:

  • prendre consciència sobre com reproduïm la violència masclista i sexual en qualsevol àmbit de la vida quotidiana,
  • responsabilitzar-nos col·lectivament (tan políticament com social) en anar escurçant les desigualtats existents
  • sargir les ferides mentre teixim unes relacions lliures i respectuoses, on el bontracte impregni tots els espais, tan públics com privats.

Quan manifestem unes festes lliures de violència no vol dir només, la configuració d’aquest espai del Punt Lila, si no que res de la programació de les festes atempti o degradi la dignitat i la llibertat de les persones i especialment de les dones.

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *