Bloc — 22 juliol 2016

Sota aquest lema, del 20 al 22 de juny va tenir lloc a La Haya la 24a Conferència Europea de Serveis Socials que va reunir a més de 30 països d’arreu del món, majoritàriament europeus,  i més de 300 delegats inscrits.

Durant la Conferència es va explorar de quina manera els serveis públics poden col·laborar més eficaçment amb les comunitats locals i els seus ciutadans per tal de lluitar contra la pobresa i l’exclusió social.

La promoció del desenvolupament socioeconòmic de les comunitats locals és l’objectiu principal  dels serveis socials. Malgrat els indicis encoratjadors d’una activitat econòmica renovada, el futur continua essent un desafiament  per aquells que presten  i depenen dels serveis públics locals. Amb la pressió continua sobre les finances públiques, la desigualtat, la persistent pobresa i les comunitats dividides segueixen essent un desafiament comú a Europa.

Amb una major atenció a la responsabilitat compartida, els serveis socials reconeixen la necessitat d’atraure i implicar als ciutadans dins les seves comunitats. Això suposa desenvolupar noves formes de participació ciutadana i de les persones  usuàries en la identificació de les necessitats futures, així com col·laborar amb elles en el desenvolupament i la prestació dels serveis socials.

Tanmateix el desenvolupament de les solucions locals no està exempt de desafiaments. Els directius i professionals han d’establir noves relacions i buscar noves formes de treballar i d’encarar els problemes locals.

A la Conferència es van poder compartir molts exemples de pràctiques innovadores a tot Europa respecte a la planificació social i a la regeneració econòmica, la funció incipient d’empreses amb finalitats socials, el creixement d’associacions entre els sectors públic i privat i la facilitació d’intercanvi d’idees, energia i participació a nivell local.

Experiències com la d’Age Uk (que van presentar un software que identifica a les persones amb un índex de solitud calibrat mentre que avalua una resposta adaptada  a les seves necessitats), el projecte Appoti amb què Finlàndia ha aconseguit una verdadera integració social i sanitària, o el projecte Inclúe de la Fundació Emaús i la Xunta de Galícia (que van presentar un model d’inclusió social centrat en la persona) entre moltes altres van omplir de contingut els tres dies de la conferència.

Font: European Social Network.

 

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *