Bloc — 23 febrer 2016

Penso que és un fet molt destacable que la gent gran de la nostra comarca pugui disposar d’aquest servei d’àpats a domicili. És un servei tant per a la gent gran que viu sola, com per als qui viuen acompanyats de la seva família però tenen dificultats per preparar-los els àpats (bé perquè no poden o bé perquè treballen o viuen fora). També hi ha persones que l’utilitzen temporalment: perquè tenen una malaltia, estan convalescents, han operat el seu cuidador principal, etc.

És un servei que funciona a tota la comarca des de fa més de 10 anys, i jo ja n’hi porto 6. La meva feina comença quan vaig a buscar els àpats a la cuina de la Residència Montsacopa, on els han cuinat, els han envasat al buit i han preparat les bosses individualitzades. Tots els usuaris tenen el seu menú personalitzat, ja que poden triar els plats que volen, sempre que no hi hagi alguna contraindicació per temes de salut.

Després agafo la furgoneta i començo la ruta habitual. Molts usuaris ja saben a quina hora hi aniré i m’esperen. Tots ells m’obren les portes de casa seva. Establim una relació empàtica, personalitzada i, en alguns casos, m’atreviria a dir que familiar. Aquesta és la part més maca i enriquidora de la meva feina: aquest tracte humà amb les persones. A vegades m’expliquen alguna anècdota que els ha passat, altres vegades parlem una mica del menjar, si hi ha algun plat que no els ha agradat o dels plats que els han agradat més. Aprofito per recollir els seus suggeriments. També és el moment que els ajudo a triar el menú. De molts d’ells en conec els gustos i preferències, conec episodis de la seva vida… tot plegat fa que me’ls acabi estimant molt a tots.

No passem enquestes ni formularis, però recollim la satisfacció i les incidències del servei verbalment mentre la fem petar. És un moment agradable per a mi i també per a molts d’ells. Llàstima que no m’hi pugui quedar més estona perquè hi ha altres persones que m’esperen i si m’entretinc gaire es fa tard. Aquesta estona és especialment important i significativa per a les persones que viuen soles, ja que sovint és de les poques visites que tenen a la setmana.

Quan acabo el recorregut torno cap a la residència. A part d’haver repartit els àpats, he recollit les incidències i suggeriments dels usuaris. Tot això ens ajuda a millorar el servei en el dia a dia, a fer-lo més proper als usuaris i a tenir més en compte les seves necessitats, gustos i preferències.

Vull destacar, també, que en aquesta feina m’ajuda l’Èric, un noi contractat per l’empresa provinent d’unes pràctiques d’inserció laboral en col·laboració amb Integra. D’aquesta manera també contribuïm a la integració laboral de joves de la comarca.

I això tres dies per setmana tots els dies de l’any, tan si fa fred com si fa calor, tant si plou com si neva. Els dilluns, dimecres i dijous són els dies que habitualment repartim el menjar entre Olot i la comarca.

Tothom que vulgui el servei, el pot sol·licitar a través del seu treballador social. També es pot adreçar a la Residència Montsacopa on l’informaran dels tràmits que cal seguir. El servei es pot utilitzar tots els dies de la setmana o dies puntuals. Es pot servir l’àpat de dinar, o dinar i sopar, o un suplement… tot plegat molt adaptable a les conveniències de cada persona. Els menús també estan adaptats a les necessitats dietètiques de cada usuari: menús sense sal, per a persones diabètiques, triturats, etc.

Per acabar vull destacar que aquesta feina m’ha permès gaudir d’un plus personal, que va més enllà de les obligacions estrictament laborals: el tracte amb grans persones.

Montse Ferrés i Busquets, encarregada de fer arribar els àpats al domicili de les persones

[divider top=”0″]

Àudio: Programa En acció de Ràdio Olot emès el dia 22 de febrer de 2016 on es parla del servei d’àpats

Comparteix

(2) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *