Bloc — 08 octubre 2019

Com a entitat d’Acció Social l’objectiu principal del nostre treball és l’atenció a les persones,on la vessant ètica de la professió esdevé del tot imprescindible. El nostre fer professional i personal, les nostres decisions afecten, d’una manera molt especial, a la persona que ens diposita la seva confiança, per això qualsevol intervenció nostra ha d’estar impregnada d’un gran sentit ètic.

L’ètica esdevé el marc de reflexió de cadascuna de les nostres actuacions, ens permet fer-nos preguntes sobre la nostra relació amb l’altra persona, no permetre el «sempre s’ha fet així», «la norma diu això», «la meva obligació és»… sinó que potencia el «què puc fer jo per millorar aquesta situació», «què puc fer de diferent per fer més fàcil la vida d’aquesta persona»… L’ètica ens ajuda a tenir present que les normes s’han creat al servei de les persones, i que la raó de ser dels professionals del treball social són les persones.

Les persones que arriben al Consorci d’Acció Social de la Garrotxa necessiten respostes a les seves demandes, acompanyament en el seu camí i les seves decisions. Què tenim per donar respostes? A nosaltres, com a professionals, com a persones,… amb l’ encàrrec fomentar la justícia, oferir a la persona el recurs del professional i per tant poder reflexionar sobre la nostra forma d’intervenir i sobretot fer una reflexió des de l’ètica per poder donar bones respostes des de l’empatia, la confiança, la dignitat i perquè no des de la compassió.

En definitiva i ara més que mai hem de pensar que som professionals que tenim com objectiu l’acompanyament en les decisions de les persones, però tenint present que els que oferim aquesta ajuda també som persones, que degut a la nostra professió i al nostre lloc de treball ens col·loquem en una posició , exercim un poder que ens fa diferents, en aquell moment precís, de la persona que tenim al davant, però hem de tenir molt present el que podem oferir de nosaltres mateixos, perquè també anem carregats amb una motxilla on hi portem les nostres creences, un munt de vivències, relacions, pors, il·lusions i frustracions… i tot això ens farà veure les coses d’una manera i no d’una altra, ens farà veure a la persona d’una manera i no d’una altra… és per això que cal reflexionar-hi molt, tenir-ho molt present i dedicar-hi temps molt de temps… un temps valuós i profitós.

Cal parar-nos a reflexionar, sobre els aspectes ètics de la nostra intervenció, de les demandes, de les respostes, de les lleis, de les institucions, de la societat, de la política…. en definitiva de tot allò que en una mesura o altra ens pot donar suport, o posar traves segons com ho vivim o com ho apliquem.. per tant les persones que estan esperant el nostre suport, la nostra ajuda es mereixen que puguem parar, i que puguem crear aquests espais on reflexionar sobre l’ètica per tal que puguem ajudar a fer una societat més justa… hi posarem el nostre granet de sorra i farem arribar allà on convingui les necessitats de la societat, en definitiva aquest és el nostre objectiu i també el que s’espera de nosaltres.

El professional de la intervenció social té com objectiu existir per acompanyar als altres, és per això que cal consensuar maneres de fer,vcal establir criteris ètics, hem de poder tenir espais per dubtar i reflexionar..i donar respostes.

La complexitat de l’àmbit de la intervenció social ha d’anar acompanyat d’un diàleg constant de tot el que ens envolta, i això és el que ens porta a l’ètica aplicada a la intervenció social..i això ens porta a trobar espais on puguem dubtar de tot per poder donar respostes a tot…

Els problemes ètics no poden paralitzar al professional de la intervenció social, hem d’actuar i moltes vegades amb rapidesa, però si no hem pogut reflexionar-hi abans, bé sigui per la urgència, per la pressió, pel que sigui…un cop hem actuat si que estem obligats a fer-ho, no tenim excusa, tenim el deure de fer-ho perquè això ens proporcionarà expertesa per possibles situacions futures.

En definitiva i com deia Cortina “ hem d’aconseguir que l’ètica aplicada no sigui una qüestió de despatx acadèmic o professional sinó quelcom que anem construint amb interrelació experts, ètics i afectats” .

Per tot això, el 2013, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa va engegar el primer ERESS,Espai de reflexió ètica de serveis socials. Els seus objectius són:

  • De disposar d’una eina consultiva propera i fàcilment accessible davant casos o situacions que generin conflicte ètics.
  • Promoure la sensibilització i la formació en valors ètics.
  • Fomentar i difondre bones pràctiques professionals i organitzatives en els serveis socials mitjançant l’elaboració de protocols , criteris i recomanacions.
  • Col.laborar en l’educació sobre l’ètica en l’ús dels serveis socials públics per la població, i difondre entre la ciutadania la idea de la necessitat de fer un ús responsable dels serveis socials.

Aquest espai de reflexió ètica ens ha permès desgranar les problemàtiques ètiques que ens anàvem trobant en el nostre camí, amb l’objectiu de ser el costat de les persones des de la mirada oberta, propera i amb gran respecte. Per més informació, podeu escoltar l’àudio del programa dedicat a la ètica del programa de ràdio mensual “En Acció” que s’emet a Ràdio Olot: 

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *