Bloc — 08 octubre 2018
NIUNAMENYS_garrotxa

Fins fa poc la violència de gènere formava part de la vida familiar que no havia de transcendir de portes enfora, relegant les dones a una situació normalitzada de submissió, acceptant i resignant-se a l’estatus-quo de dominació i poder dels homes envers elles. Aquesta percepció contribuïa a no reconèixer, no parlar ni denunciar la situació i a viure amb el sentiment de por, culpa i vergonya.

Hem passat de l’àmbit privat al públic, del personal al social i col·lectiu, i de culpable al reconeixement de víctima. Mica en mica es va entenent que el que passa a casa, al sí de les famílies, és una qüestió social quan el que es reprodueix a tantes llars té a veure amb relacions de poder, de maltracte i violència. I més enllà de les relacions intimes, de parella o familiars, aquesta violència també és present a l’espai públic, al carrer, als llocs de treball… és per aquest motiu que necessitem respostes des de les polítiques públiques.

Una vegada més hem de lamentar l’horrible notícia d’una dona assassinada i la seva filla greument ferida, veïnes de Sant Joan Les Fonts. Des dels serveis d’ajuda i suport a les víctimes sentim una gran impotència i dolor davant aquests crims.

Una vegada més hem de recordar que la violència masclista és una violència estructural i nosaltres, com a societat, en som responsables quan reproduïm estructures sexistes i masclistes, quan callem davant situacions de discriminació i maltracte, quan no denunciem totes les formes de violència masclista.

Cal millorar l’atenció a les dones que estan patint violència i treballar amb els agressors però també és imprescindible posar èmfasi en les causes, l’arrel d’aquesta xacra. Cal definir actuacions que apostin per l’apoderament de les dones com a subjectes actius i de drets.

Necessitem posar més esforç en la prevenció, en l’educació de relacions sanes, autònomes i basades en el bontracte, una educació que qüestioni els estereotips de gènere i els rols que sotmeten a la meitat de la població.

Perquè ens volem a totes vives amb vides lliures dignes de ser viscudes.

Consorci d’Acció Social de la Garrotxa

 

Comparteix

(0) Readers Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *